[遊記] [多圖] 澳洲東岸秋季自駕遊記 2023

141 回覆
46 Like 1 Dislike
如果gold coast + Brisbane 去5日夠唔夠?
Sydney Melbourne 二揀一既話,邊個好啲?
主要都係hea下食野睇景之類
唔識揸車是否可以收皮
巴打想問你結左婚同有小朋友未?
有左家室好難安排呢啲活動
5日夠啦
sunshine coast + Noosa Head 住一晚
落去Aus Zoo 玩一日
落埋去byron Bay 又一日
gold coast 去 Burleigh Heads睇日落
Mel會舒服啲
主題公園真係麻麻地
唔太建議
去隔離Top Golf 飲下野HEA下都幾舒服
啲模糊幾靚用咩鏡頭?
啱啱買咗機票
玩9日半
syd入 bne出
諗住淨係去sydney同gold coast
1) Gold Coast八月水溫大約21.7度,我估都好視乎你去玩果間野比件咩wetsuit你著。我之前去潛水用3mm的話22度水都凍到仆街 不過Jetboat可能會好過jet ski, jet ski長期濕身會凍d

2) Sydney 4-5日應該剛剛好去晒d景點:一日Blue Mountain,1-2日CBD (The Rocks + Opera House + Harbour Bridge),一日Bondi Beach,剩低可以去下其家Regional NSW Day Tour - Port Stephen滑沙 / Hunter Valley etc,都可以考慮去Snowy Mountain滑雪
Harbour Bridge Climb我上過,其實都真係為打一次卡,成個experience都幾無聊(個人認為)
因為d欄杆好高,唔似其他係摩天大廈出面行咁剌激

3) 食飯我無好刻意限自己budget, 不過我通常都係咁安排:
早餐:去Supermarket買定d菇呀蛋呀火腿咁,喺Airbnb食唔洗幾多錢
Lunch:通常都趁天氣好可以影相就食貴少少, average A$30-50一個人,最貴果餐喺Sydney睇住Opera House食lunch就A$120
晚上:因為兩老都攰所以都有幾餐係煮飯,煮得餐數越多越平

P.S. 八月唔係Peak Season
八月係Sydney都係凍,而澳洲唔多地方有暖氣(你預香港冬天咁)
Gold Coast會暖過Sydney一截,你預中午就秋天咁,早晚都會凍
唔係,其實有好多Local Tour可以join,只要你住喺CBD就管接管送
不過當然就預左無咁Flexible....
Gold Coast + Brisbane, depends你幾多月去,玩唔玩水同玩唔玩果d Theme Park
我覺得如果你唔係香港直飛Brisbane而係飛內陸機,其實Brisbane唔去住都無乜損失

Sydney - 多d地標性既野 城市化d
Melbourne - 多d歷史建築 文化味濃d 各有各好
Sydney市區就一日行得完,全部都Walking distance
去Blue Mountain就要預成日,因為真係幾遠
Btw 去Taronga睇袋鼠樹熊都好玩,想影相呃like可以去埋大學

Sydney食野平嘅話喺Chinatown嗰邊大約AUD 15都有嘅
Fuji XS10 + 18-55 Kit Lens咋
忽然咁多巴絲捧場 開心 繼續寫

Day 8
早一日兩老喺韓國超市買左D公仔麵,起身就自己早餐自己搞掂,呢個就係Airbnb有廚房同埋洗碗碟機既重要性

以前去旅行我媽無菜食就周身唔聚財,而家有廚房日日自己想食咩就煮咩,解決左我好多煩惱

我地今日主要都係行CBD搵下d地標打下卡咁,第一個景點就係The Rocks。
我地由Pyrmont出發都係搭Uber,今次我地無行李揀左Uber X,十分鐘車盛惠$15.3。

去到有間Cafe叫Le Renaissance排晒隊,無食早餐既我買左杯咖啡同埋一個Hazelnut Spread既丹麥條,幾好食

The Rocks係當年英國佬第一個land既地方(好似係),以前好多水手呀妓女咁,但係今日已經成為左一個tourist spot,仲係睇Harbour Bridge / Opera House 既好地方。 秋天既The Rocks好靚

我地沿住岸邊一路由The Rocks > Circular Quay > Opera House

行去Opera House既原因除左因為可以同Opera House近距離接觸之外,仲因為我Book左間打卡餐廳食Lunch

今次我地黎食既餐廳叫Aria,喺澳洲土炮Good Food Guide都拎左兩頂廚師帽 (最高三頂),2 Course Lunch盛惠A$120
https://www.ariasydney.com.au/weekday-lunch-menu

spencer gulf kingfish, sorrel, cucumber & katsuobushi

rangers valley beef tartare, smoked eel, kohlrabi & sweet potato

grass fed angus beef fillet, pomme dauphine, shimeji mushroom, silverbeet

port phillip bay snapper, roast cos, legumes & vin jaune

朝早去Fish Market好多好野食
Fish Market去過 所以去吓其他地方
請問食野貴唔貴?幾錢一餐到?
樓主失蹤
呢幾日忙到仆街,而家繼續
食飯我無好刻意限自己budget, 不過我通常都係咁安排:
早餐:去Supermarket買定d菇呀蛋呀火腿咁,喺Airbnb食唔洗幾多錢
Lunch / Dinner:通常都趁天氣好可以影相就Lunch食貴少少, 我自己出去食就每餐average A$30-50一個人。晚上因為兩老都攰所以都有幾餐係煮飯,煮得餐數越多越平
樓主你呢個遊記完全勾起返我啲回憶
以前因為ex嘅原故都飛過去澳洲幾次,不過就集中響mel,
但都有去個brisbane 同 gold coast, 出奇地冇去過sydney
澳洲比我感覺太舒服太chill,落機第一啖空氣已經係feel so fresh
嚟緊有機同班frd 揸車roadtrip澳洲,真係好掛住呢個國家
食完lunch之後就帶兩老搭船出發去Manly Beach,主要係想同佢地搭下船
其實澳洲市區第一海灘我首選一定係Bondi,不過兩老已經去過就唔再去

另一個角度的Opera House

Amazing Sydney skyline

半個鐘船,話咁快就到Manly

呢條大街既盡頭就係Manly Beach

去沙灘之前少不免行去左Messina食左細細球雪糕
我幾鐘意呢個食法 又有得食個筒 又唔怕滴到四圍都係

閒日下午黎玩下水你話係幾咁開心

想知昆士蘭同nsw可唔可以用同一張電話卡
可以, 會去regional既話就買Telstra最安全
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞