[遊記] [多圖] 澳洲東岸秋季自駕遊記 2023

141 回覆
46 Like 1 Dislike
如果要買sim卡係咪到左澳洲買好啲定係香港買定先
如果你想多D data,telstra或者optus prepaid去到先買都可以,因為可以即時同你做埋實名
如果係reseller,好似amaysim, hellomobile或者係coles / woolworths mobile果D,用非本地證件實名快極都要1-2日

如果用數據唔多,香港買定會好D
除左去Tasmania係買Telstra之外,都係出完境就喺機場買Optus Prepaid

記住唔好貪平買Vodafone 咁多年黎都係戇鳩
澳洲真係好正,好中意Sydney嘅Pace
覺得Sydney係香港同澳洲步伐既Balance
多謝2位既解答 問多樣嘢 黎緊獨遊SYD同MEL 想知嗰邊啲餐廳歡唔歡迎一個人dinner
之後我地就慢慢行過去真。Surfers Paradise果個位同兩老打下卡

個天同個海都好藍 就咁係度咩都唔做都好舒服

每日我都盡量balance吓會揀多D亞洲食物食吓,費事兩老覺得辛苦
今次就搵咗間叫Nahm Talay Thai Restaurant and Bar既泰國餐廳食lunch
通常係香港就算有outdoor位都好少坐,除非係冬天仲要好天先會考慮
而喺澳洲我通常都會話坐outdoor,享受吓個天氣、環境同埋個vibe

Indoor

Outdoor

我地叫左沙嗲雞串燒 泰式炒河 燒和牛 同埋泰式炒飯,除左個串燒有D鞋之外D野食都幾好味
個雞佢應該用左雞胸肉,如果用雞脾肉/雞扒應該正好多

無問題架
今次Book既Airbnb我考慮左好耐
究竟Book一間喺Surfers Paradise既海景Apartment好,定係一d近沙灘既Beach House好呢?
最後我就揀左一間有泳池既Beach House,幻想下可以浸吓水咁
點知去到先發現個太陽最熱既時候我地通常都喺街,一次都無游過

間屋叫Tugan Pause, 位於Tugan - 一個喺Gold Coast機場附近既Suburb,距離Surfers Paradise約20-30分鐘車程
整體都滿意既,不過間屋位於航道之中,原來飛機聲都幾應聲,頓時有D啟德機場既感覺

真,交通仲幾方便,嗰陣好中意搭火車冇目的周圍去,Bondi Junction慢慢搖到去Waterfall,雙層火車好正
巴打我發現你D相好鍾意前景用梳化
我都係啱啱開始學點影相,新手上路仲拿捏緊點影先係靚
不過我想話喺澳洲真係會自帶濾鏡,影影吓以為自己進步咗
點知返到黎香港就發現跟本係澳洲易影而已
有無搖過去Corolla
樓豬同父母親大人同行好幸福!
幾年無去,覺得佢地行得慢咗好多
感覺悉尼整體個城市規劃做得幾好,消費娛樂飲食集中喺city+唔同嘅suberb中心點,每個suberb之間都有火車, metro同巴士連接,真正做到城市同郊區嘅平衡。
尤其是City嗰light rail起好之後感覺到成個city都energetic 好多。同埋我都認同樓主所講,呢邊啲規劃係認真諗過度過 ,由central station經過唐人街一路去darling square,再去darling harbour跟手直落埋barangaroo。沿岸嘅風景正到
今次返去發現呢幾個City都大興土木當中
Google完之後發現全部都係一D好大規模既redevelopment plan
Barangaroo同Darling Square係唔同年份完成但係係同一個風格,呢樣野我係好Amazed!
Urban Planning果度我寫到去Sydney都多少少

唔講咁遠啦,我十年前係澳洲返香港,果陣時仲笑鳩澳洲佬on99
搭火車買飛仲要一程程 / weekly / monthly咁買飛,無得用儲值卡
十年後人地唔單止有Opal Card (Sydney),仲可以用contactless payment
而香港就淪落到要Scan QR code都唔玩信用卡入閂
十年後既今日 香港先係on99
條條線都搖過了
Wollongong都搖過
真係好中意悉尼搭火車啲景
外國d風影人文
是但影都靚
黎緊都係SYD MEL
影到靚景人都開心d
靚景 靚野食 靚心情
Day 5
明眼人一睇就會知其實我黎每一個地方都無乜做過D咩咁
因為其實我同兩老都黎過唔少次澳洲 今次黎主要係kickstart返佢地幾年無去旅行既引擊
各位巴絲有咩澳洲既問題可以即管問 我會盡力解答

今日我地去左一個叫Burleigh Heads既Suburb,果度個沙灘好靚所以呢排都幾hit
果度最特別既就係一棟沙灘邊既建築,入面有幾間餐廳全部都有一線景觀
Rick Shores

The Tropic Restaurant

本身我都諗住去d頭兩間是但一間打下卡,但係一search就發現果兩間都唔係太啱食之餘,仲有D負皮話服務一般
所以最後就Walk in左性價比之選,無得book位既Burleigh Pavilion

呢間係自己搵位野飲野食喺counter落單既餐廳,再加埋d輕快既音樂、冬日陽光同埋大海既藍....真心寫意

大家既衣著都係輕鳩便 No dress code is the best dress code

等野食果陣留意左呢個巴打好耐,佢玩得好撚勁

呢個海景真係好撚靚 我可唔可以係度settle down

SEARED BARRAMUNDI
麻麻地 有D太熟 鞋鞋地

SALT & PEPPER CALAMARI
As always - 幾時都咁好食既魷魚

WOOD FIRED PIZZA - PRAWN
都唔錯 不過同Brisbane Joey's 果度果個就無得比

MOCHA
澳洲無邊度既咖啡係唔好飲
一海之隔既紐西蘭 無一杯係好飲
天氣環境真係靚到冇人有
是但影都可以做wallpaper
係 個天藍到一個點 心情超好 成日想讚嘆點解可以咁靚
有冇食chicken parmigiana?

第一次食係澳洲
羨慕樓主同屋企人去長線旅行
等你繼續post 多啲圖參考

嚟緊九月都會去 Cairns + Gold Coast
想問吓你意見

Cairns : 激流, 潛水, 跳傘, Hartley's Crocodile Adventures

Gold Coast : 幾個主題樂園, 滑沙

想問吓我仲有冇啲必玩嘅需要加插?
另外如果想睇樹熊嘅話,咁多個動物園去邊個好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞