[遊記] [多圖] 澳洲東岸秋季自駕遊記 2023

141 回覆
46 Like 1 Dislike
你由Cairns去Gold Coast係搭飛機定一路揸車玩落去?
Gold Coast的話我之前係去Australia Zoo,加左錢玩Wombat Encounter
Wombat個pat pat好硬
咁又無試過呀我
走之前見到玩緊wakesurf個人仲玩緊,好撚勁,耐力持久

餐廳出面仲有間士多仔,賣下D小食比你坐係海邊慢慢食

想話做呢隻雀可能都爽撚過係香港D雀
成日有D on9鬼佬餵佢地食薯條
去完呢度,我本身就Plan左去Pacific Fair果度行下街既,話晒新起都未去過

點知我老母話唔洗行街,話不如咁好天快快趣買今晚煮d野食就返去Airbnb嘆下個泳池

咁好啦,咁就轉陣去左Harris Farm Markets度買野(又)
呢部機係專係擺出爐麵包,樓上出爐就擺係最上,你想買邊隻就拉邊隻落黎
成部野又幾復古幾過引,比我係D細路就會想瘋狂拉

影完先發現 影我老豆睇羊架既時候唔小心影埋鬼佬

之後就諗住買下魚咁,去左Miami Fish Market
最後魚就無買,但係就買左盒魚生

本身想影D人切魚生,個傻鳩又係度阻住晒

最後返到去,太陽已收

一家三口睇左成個下晝Netflix好彩買左個包比自己做下午茶
Day 6
兩老話果d咩鳩Dream World Movie World幾十年前已經去過,一律無興趣
(事實上我2016年去左Movie World,同2010年去都無乜分別

咁話晒係Gold Coast最後一日,點都要做返D遊客野
咁乜World物World都唔去就唯有做D更加遊客既野啦,就係上去Surfers Paradise最撚高既Q1睇風景啦

咁就咁買飛搭𨋢上去行個圈又無乜特別,就決定一早叫醒兩老上去食早chan
我老母D死港女一聽到早起身都差D唔想去,但係最後都係屈服喺我淫威之下

Q1就咁買飛上去張飛係A$31,我早D去到食個Breakfast Buffet就$42,其實計返都OK既
https://skypoint.com.au/breakfast/
野食方面,都係一般酒店西式早餐咁,味道正常

但係其實野食唔係重點,個重點就係可以睇住呢個景食早餐
買左新相機,上到黎呢D地方影既相都特別有Feel
我正式宣佈,去旅行同買相機都係送技術既

換過個Filter影更稱心

坐飛機 兩個都唔識揸車
隻袋熊好似豬
隻袋熊基本上淨係係度食野無理過我地

你Plan既活動玩得既都玩晒
加埋d必備環節去Zoo抱下樹熊餵下袋鼠就Fit
唔該晒
繼續等睇你啲相
LM
樓主快啲post Sydney trip
遲下屋企有五位長老飛黎Sydney玩9日
雖然我都住係Sydney 但得我一個後生帶着五個長輩都有啲緊張
另外想問下prepaid card 係咪一落機喺機場即買?同埋樓主可唔可以講埋你哋買邊隻prepaid card
而家寫而家寫!
Prepaid如果佢地係T1到就係接機大堂已經有counter
你去接機的話可以去幫佢地買左先,我上次都係一個人reg晒三張
我用Optus,好似$30一張到走都用唔晒d data
https://www.optus.com.au/prepaid/sim-plans/30
去完遊客景點Q1之後就帶左佢地去Harbour Town Outlets

但係我覺得呢個Outlet麻麻地 無DFO咁好行 都無咁平
我兩老都係乜鳩都買唔到 大家有其他行程可以唔洗去

話說今次黎澳洲唔記得左食生蠔 所以就車左佢地去一個叫Labrador既Suburb
呢度勁多locals喺度放狗同散步 仲有d遊艇 仲有好撚多雀

呢度有間叫Charis Seafoods 就入左去買蠔同Seafood Box
有個撚樣係咁餵d雀 D雀係咁飛埋黎想食我地d野

近睇都幾得意既

D蠔都係咁上下啦

Seafood Box = Fish + 濕鳩蟹柳 + Calamari + Prawn & Chips

呢間野每日1:30 - 2:00都會出黎餵d Pelicans
我地今次就Miss左 經過開都可以睇下

https://www.youtube.com/watch?v=wxa2urK8OXc
Day 7
我地十點鐘左右checkout就去Gold Coast機場還車
呢架車前面無sensor 我之前又揸開d高身d既車 一唔小心就刮到個車頭

好彩買左全保 零墊底費 所以擺低部車就OK

今次依舊搭Qantas既QF595返Sydney,12:25起飛 13:55就到埗
澳洲既海岸線真係好靚 世界第一

今次喺Sydney只會留幾日,都因為我地無乜郊外既行程所以就費事租架車
住既地方我都揀返喺CBD附近,一個叫Pyrmont既Suburb
Uber喺澳洲係合法既,我地拎完行李行出Terminal跟住Priority Pick Up就會到左等Uber既地方
我地都多行李所以就Call左Uber XL,機場去Airbnb半個鐘車盛惠A$51
又唔洗排條長龍等上車 架車又舒服 同香港比簡直係天堂與地獄 CLS

今次都因為唔揸車既原故,Airbnb都無乜選擇
通常又大又靚果D一定唔會太近CBD,所以求其搵左間兩房睇落唔柒既就算

住落都企理既,不過就係無之前果D咁"骨紙"架啦
lm
咁少
Settle down左之後 我就帶左兩老去Barangaroo行下兼食野
Barangaroo呢個區都係近十年重新規劃既一個區域,個名就同原住民有關
關於歷史同埋呢個Redevelopment,我就quote返新聞

巴蘭加魯的名字,源自殖民地時期原居民部族中的一位女性領袖,此區緊接岩石區,距離中央商業區才1公里。這裏原本是船舶和貨運裝卸區,2012年政府開始動工,重新把它規劃成集商業、住宅及娛樂用地,預料於2024年完工。這裏更將會有全悉尼最高的摩天大廈One Barangaroo,勢成地標。

一下車,發現四面被商業大樓包圍,感覺有點像身處於香港的中環,有滙豐銀行、畢馬威等跨國集團及公司進駐。高聳入雲的商廈以外,走到海岸邊有巴蘭加魯渡輪碼頭。碼頭於2017年啟用,現時只有3條航綫,乘船的人不算多,但遊人都喜歡坐在岸邊看船,愜意悠閒。

就好以我之前所講,澳洲近年既Redevelopment都係商業加公眾用地為主

呢張圖既左手邊係一個大既公園 叫Barangaroo Reserve,我上次黎搵左下午係入面hea超級舒服

夜晚就喺海邊搵左間叫Kinhboy 既越南野食飯,味道唔錯但係比較濃味,最surprise同埋竟然無牛肉河

因為呢十年前後去左澳洲八次
所以好似返鄉下咁 純粹hea下
「識你老鼠」果邊好貴

試吓去西澳
遲下返澳洲長住就應該會多d機會locally四圍去!
移咗?
正評支持
嚟緊8月尾會第一次去南半球
暫時諗緊淨係悉尼定係加埋gold coast 之後bne走
定係淨係Brisbane+ Gold Coast 算
1)最擔心係Gold Coast冬天好似無乜野玩
温度適唔適合玩水上活動/或者啲半水上活動(例如jet boat/water jet/jet ski等等呢啲唔係長期浸水但係會濕身嘅活動)
2)sydney 4/5日夠唔夠
去埋blue mountain會唔會好趕
定係淨係係sydney 市區hea吓見識下澳洲算
例如爬下Harbour bridge,入歌劇院參觀,睇吓鯨魚,坐jet boat(如果温度適合)等等
3)澳洲食飯價錢係咪好似歐洲咁,大約hkd$100-250一餐咁,仲有8月去係咪唔屬於peak season,應該少人啲
希望可以攞到啲靈感
仲有着啲衫係咪應該洋蔥式着法
即係一件短䄂+一件長䄂外套咁
LM支持

3個地方諗住玩幾日?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞