[遊記] [多圖] 澳洲東岸秋季自駕遊記 2023

141 回覆
46 Like 1 Dislike
唔會
如果你計埋gold coast
岩岩去完澳洲先知Zomato 執左
Tasmania可以用兩個星期環島 風景好好 但Easter可能會凍

潛水的話除左Great Barrier Reef都仲有好多選擇
我2020年去左個叫Lady Elliot Island既地方
係Eco-Resort黎,連電話都收唔到 但係連Snorkelling都見到海龜
可惜無咁多假
應該得10日內
巴打考咗aow?
兩老去旅行最鐘意就係行Supermarket / 買新鮮野食
所以同佢地去玩唔多唔少都要滿足左佢地鐘意既野先

第二日訓醒就去左Rocklea Saturday Fresh Market
入場費每架車A$6 / 行人每人A$2 咁我地一家三口就梗係泊架車入去啦

入面好多生果蔬菜賣 仲有d local人自己整既野
由於我地唔係晚晚出去食飯 所以兩老都買左唔少野

我都買左包貓糧比個friend隻貓
我考左OW咋 不過我去果陣未有牌 係可惜d
去完local market 我地就去左一個叫Kangaroo Point既地方

五月尾既Brisbane有太陽就唔凍 果日天氣勁好 可以沿住條boardwalk散步
太陽未落山既時候 著短袖T Shirt + 薄外套就夠

到咁上下我地就黎到呢間叫Joey's 既餐廳食Lunch

呢間餐廳主要係食炭火Pizza 入到去入面勁chill 仲有live music

我地就叫左一個Pizza 一份Broccolini 同埋魚
個Pizza真係幾好食 魚就一般啦 但係呢度吹住風 坐住bench seats 食住野 真係超級舒服

其中一個我最鐘意澳洲既原因 都係因為係呢度有好多呢類型既餐廳
野食好食 環境舒服 價錢適中 成個vibe都好好 連兩老都話正
佢一次過執柒晒好多個locations, 淨返India + UAE

The company has not only ceased operations in Australia it has also pulled out of all other countries it was used in including the UK, New Zealand, Indonesia, Brazil, and more.
Now it is only available in India where it was founded and the United Arab Emirates.
第一次去雪山有冇建議揸咩車
想貪平租toyota 車仔但係驚跣呔
小悶
喺嗰度讀緊書
無乜景點
QF啲international flight 宜家先開始有wifi
要AWD/4WD
International Flight Wifi洗唔洗收錢?
我最撚嬲CX係收錢都好撚慢 但有時十個鐘又想襟下電話
今日返工有d忙 聽日繼續打
去酒樓叫椒鹽鮮魷都係特別好食
係,我諗可能係品種問題多過廚藝
樓上有巴打問Brisbane悶唔悶
我諗如果係生活節奏快,又或者真係想搵景點睇的話都會覺得悶
但今次我過黎主要係同兩老鳩Hea,所以又覺得還好

食完Lunch我地就去左一間叫Fish Factory既鋪頭
355 Lytton Rd, Morningside QLD 4170

老豆見到有蟹就忍唔住走過去話反正今朝買左菜 不如今晚煮飯
咁就買左隻蟹 半磅蝦 再去買左少少羊架咁

其實佢都有新鮮龍蝦 (唔係波士頓龍蝦),不過老豆又無話想食
諗起以前讀書果陣D支那人成日去Fish Market食「澳龍」
郁下都幾舊水一隻,好撚有錢

之後再去左James Street鳩行左一陣就打道回府

話說次次去James Street都覺得D鋪頭係幾靚 由其是Calile Hotel
次次都覺得想買野 但係次次都一樣覺得上網買平D 次次都無買
同埋其實附近都有間Messina,不過開始日落覺得有d凍就無食

最後喺個高到仆街既廚房煮出黎既作品如下
老豆話隻蟹有d水 不過又幾甜 都OK啦咁話喎

呀原來頭先果張影唔到隻蟹
好想試下去日本以外既國家玩, 而家 target 係明年去澳洲, 如果未去過又唔識渣車, 係咪跟團比較好, 身邊又冇乜朋友有興趣, 個個都淨係識去日本, 之前睇潮什麼睇到流哂口水
我自己就唔係好鐘意跟團既,因為同樣價錢你自己去係可以食好住好
講緊第一次去 如果你主要都係會想睇下d名勝咁
其實係Sydney / Melborne 其實好多名勝都係CBD 搭火車 / 巴士 / Uber都可以去到
我今次喺Sydney既行程因為太短全部都Uber出入
3個人一架車 圍返仲平過/同搭巴士差唔多

如果想去遠d去Blue Mountains / Great Ocean Road/ Philip Island果d就可以join local tour,有車有導遊喺CBD Pick Up,我以前join過都唔錯架
Day 3
呢日係喺Brisbane既最後一日啦
唔知有無人有睇Jimmy O Yang既Stand up,Asian最緊要就係平同埋抵
而聽講喺澳洲既Lululemon同Under Armour都平過香港,我就帶左兩老去DFO睇下有無平野買

D野都真係幾平,好多都做緊折完再半價咁
我地去左Oroton, PRL, 仲有d local stores之後好快就三袋兩袋咁拎住走返出黎

但係老老豆豆 Under Uncle真係搞唔撚掂
寫撚住Coles喺個手袖度好心就送比Coles d員工著算啦

普通D既款就係呢d

喺澳洲既Zelda係貴過香港一截

DFO入面個foodcourt d餐廳都唔係好掂
連d大愛澳洲撚都比撚晒負皮 真係唔夠膽帶兩老坐低

最後就行出左少少 去左呢間叫Good Fellas既Coffee Shop
D野食同咖啡都OK 無伏!
可能係因為2032年Brisbane要搞奧運
近年同未來十年Brisbane政府都好大力咁發展CBD
之前研究過,如果要喺Brisbane買樓的話都係越近CBD越大潛力

以我一個十鳩幾年前係澳洲住過既人黎講,呢十幾年澳洲喺Urban Planning方面近年真係做得好左
就以CBD為例,我喺Brisbane同Sydney既CBD都見到一D新既公共空間係比市民用既
而且個空間係唔係話求其搵個位擺兩張長櫈做左就算果種
個建築都唔係一岩一忽 呢度一個style果度一個style咁(i.e.啟德)
個國家既步伐快左 都energetic左好多
(呢一點去到Sydney會再講多少少)

Brisbane Development Master Plan Blue Print

我地喺食晚飯之前就去左South Bank行下
South Bank Parkland就係一個位於繁華地方既一個人工沙灘

雖然我去到已經日落 但係都唔少人喺沿岸既餐廳食飯
而黎緊將會有更多野喺呢區落成
夜晚我地去左一間都幾出名既日本野 叫做Honto
Alden St, Fortitude Valley QLD 4006, Australia
我去到兜左幾次都搵唔到入口,仲以為自己睇錯地方

點知屌原來個門口喺呢度

入面係好暗又幾好Feel 我覺得啱晒約會或者媾女
當晚好多人都係一pair咁去 得我同我兩老係三個人
好彩兩老又無話好黑 仲話d野幾好味

Daily Sashimi Selection (S)

Tuna Roll
我以為佢係真係吞拿魚手卷,點知係比左吞拿魚 + 飯 + 紫菜我用手自己卷

Steamed Pork Gyoza, Chilli Oil, Chives
呢個睇落以為好辣,其實係譚仔皮蛋果個level only

Pork Katsu Sando, Kabayaki, Cabbage
好味但無乜特別的吉列豬扒三文治

BBQ Baby Sweet Corn, Yuzu Butter, Shichimi
呢個係炭燒粟米芯係幾特別既,幾甜但係D七味粉好鬼辣(我廢鳩唔食辣)

Charcoal Chicken, Tare, Soubise, Garlic Oil
呢個雞好滑 又有個Charcoal味 唔錯
Day 4
今日要揸第一程都係最後一程既「長」途車,就係由Brisbane揸落去Gold Coast啦
話說我考左個牌之後次次都係外國先揸車,喺Covid之後都算係半個雪藏牌
好彩今次黎澳洲之前,我先生都旁住我喺紐西蘭同芬蘭揸左幾日(仲諗緊寫唔寫個遊記好
如果唔係三年無揸車真係公路炸彈

由Brisbane去Gold Coast其實好近,視乎交通情況大約1-1.5小時就會到
去到果陣未夠鐘食lunch,我就泊左係Surfers Paradise度感受下澳洲既冬日陽光先(其實一D都唔凍)

仲見到有人攤喺地下Work From Beach

點解我咁肯定佢係做緊野?因為佢用果部係Dell機
我唔撚信有人會咁on9買Dell機Personal Use
利申:公司就係用Dell,屌!
一口氣出左幾篇,抖一抖先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞