[遊記] [多圖] 澳洲東岸秋季自駕遊記 2023

141 回覆
46 Like 1 Dislike
前言
喺未有肺炎之前,我同我家兩老每年都會去幾次旅行。
我成日諗,當佢地仲行得走得既時候,可以帶佢地去D佢地自己去唔到既地方,其實都係一種幸褔。
但我媽作為一個防疫撚,啱啱開關果陣都有d驚唔敢去旅行住,成日都話睇定D先
最後因為我D Asia Miles就快到期就換左機票,喺五月向南半球出發!

人均洗費(港幣): $17,055
住宿:$16,451
機票:$15,288
食:$10,999
租車:$5,125
超市:$1,827
雜項:$1,476

先拋磚引玉
正 萬7一人 玩幾耐
留左名先
玩左九日(連埋飛就十日)
多謝
有冇去賭場
今次呢個Trip一共十日,頭尾飛機無左一日 + Brisbane / Gold Coast / Sydney 各三日
換機票果陣航空業仲未復甦,好多機都未飛返,所以今次係Sydney出入,中間兩程內陸機。

HK to Sydney:CX101
Sydney to Brisbane:QF526
Gold Coast to Sydney:QF595
Sydney to HK:CX100

Day 0
出發果日咁啱撞正碧咸離港 有一班fans + 保安圍住 而我就喺禁區一睹咸爺風采
(D圖喺Story cap出黎 有D濛 唔好意思

雖然咸爺都有返咁上下年紀 但係講外型佢真係無得輸 仲好過佢三個仔

今次好好彩換到Premium Economy 除左有得排條隊少人D之外
上機終於唔洗怕over head locker唔夠位 因為得四個人share一個

而且Legroom都好夠 係坐得幾開心既

連個Menu都要印 Hello Hong Kong

野食就一如以往都係咁難食

係飛機上面少不免都會有D細路係度叫吓喊吓咁
好彩今次個帶左Sony XM5 播住歌又真係隔到D聲 又唔會話無電
救左我一命

九個鐘左右就飛到Sydney 左手邊既飛機窗會睇到Harbour Bridge
以前讀書去過The Stars, 我廢鳩無贏過
以前讀書果陣成日貪平飛Jetstar
貪佢有果d單程A$49平機票 唔洗一舊水澳紙就可以去玩
但係後疫情時代已經無呢支歌仔唱
我地一家三口每人一件Checked luggage 飛廉航既行李費都唔少錢
今次我地就買左Qantas既內陸機票 將會係T3上機

因為國泰同Qantas都係One World既成員
所以今次喺T1入左境之後 就可以用Qantas seamless transfer
https://www.qantas.com/au/en/qantas-experience/at-the-airport/airport-guides/sydney-t1-international-airport-guide.html
直接係T1將個行李checkin 佢就會幫你transfer你本人同埋你既行李去T3
我地搭既Qantas Shuttle係喺跑道之間行駛 同一般既Shuttle係唔同路線既

如果唔係飛Qantas的話 就要由T1拎住行李等30分鐘一班既Shuttle Bus
又或者比A$20 搭火車去另一個Terminal啦

唔講唔知 原來而家Qantas既內陸機全部都有Free Wifi

唔知係咪Domestic唔洗飛太高 呢個Wifi係真係幾快下
(第二快既Free Wifi 係Air New Zealand既)

完美地屌打因航果廿蚊美金既垃圾Wifi 連telegram d字都load唔撚到
輕輕一推
LM, 祝樓豬旅途愉快!

BTW,到過 SYD,MEL 同 Perth, 個人覺得相當之悶
多謝你 不過我已經返左香港啦

可能以前我喺澳洲讀書 我又OK果種慢慢地既pace
如果好戶外活動都幾多野玩呀
等緊樓豬啲文
想去澳洲 留名支持
搭完內陸機就到左Brisbane既Domestic Airport
落到機拎晒行李之後就去左拎車
今次貪平貪方便喺Klook度租車 6日5夜未計全保 AUD 691.65
本身佢話係比Hyundai I30既 一去到竟然係Toyota Corolla
行李位比我想像中細左d 差d擺唔晒d我地幾件行李
不過好彩砌下積木咁都擺到晒

(啱啱先發現無影過架車 好彩樓豬老媽子鐘意同d野合照)

由於搞掂晒都差唔多5點 就直接去我地既Airbnb settle down啦!
今次租既係近CBD一個叫Fortitube Valley既Suburb

諗住咁耐無同兩老出國 睇相見到佢咁大又咁光猛就book左
3晚 A$1500 兩房三廁連車位
不過我地到埗果陣都日落 所以影唔到佢咁光猛既相
不過同佢比既圖片無出入

唯一用得唔係太舒服就係廚房counter-top太高
因為樓豬全家都矮 煮起野食上黎隻手成日都要擺到好高

多謝支持
多謝你 澳洲是個慢活的好地方
更正:個suburb叫做Fortitude Valley
點解可以用咁少 我八日都去左三萬 仲要去少你一個Sydney…
Settle down左之後就出去食晚飯
樓豬係出發之前已經問晒兩老有咩想食 有得book得就book左先

今餐就係食意大利野 餐廳叫Ristorante Tartufo
講開又講 澳洲既"Open Rice" - Zomato已經執柒左
所以睇間餐廳好唔好食主要都係睇Google Map既評分
而Ristorante Tartufo係有4.6分既

我地叫左一個Calamari - 即係炸魷魚
唔知點解澳洲通常都炸得好食過香港 外脆內軟 次次都要叫

之後就係Meatball, Risotto, 意粉同埋Tiramisu
成餐飯都好好味 坐位都好舒服 兩老都好滿意
舟車勞頓 大家都眼訓 食完飯就返左去梳洗訓覺
可能因為我張機票係換Asia Miles?每人係3000蚊稅
同埋買野果d我無計落去,因為係大家自己碌卡
第一次去澳洲去邊度好
鍾意睇風景
會唔會揸車?想幾多月去?除左睇風景會唔會玩咩sports (e.g. ski / diving etc.)?
會揸車
應該聖誕或者復活節去
之前睇過tasmania同perth好似都唔錯
嚟緊會考潛水 考完會考慮去大堡礁玩
Brisbane 會唔會好悶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞