[拉麵肥宅] 係東京住咗一年 試咗二百幾間拉麵店

613 回覆
3321 Like 26 Dislike

今日去咗食かめ囲嘅兩週年限定menu
かめ囲嘅手打麵本身就好掛汁 啱拎嚟做沾麵
沾麵個汁係煮干x雞豚白湯
濃厚得嚟唔會好鹹 反而有啲甜
鴨胸叉燒個調味同口感又係做得出色
係今年食過嘅麵入面都排得入top5

今日飯田都有出限定menu 但要食嘅話就要朝早5點去到
尋晚考慮咗陣 最後都係揀かめ囲算
離一離題 最近去咗試 貪嗔痴
好啱口味 但真係好隔涉 好難特登去食多次
影相太廢 google補圖
呢間bookmark 咗
但一直都冇機會去嗰頭
樓主東京有冇邊間淡麗推介
多謝樓主提供資料 下個禮拜去食無冠先
去試埋琥珀 睇下book唔book到銀座八五
想問下佢係星期六朝早9點開始book 係咪計日本時間?
同埋要朝早排隊劃位嘅鋪頭 係咪一定要全部人去排 唔可以一個代表?
是日本時間

朝早記帳都係睇鋪頭
例如ホタテ日和係上限一個人記 4個slot
嶋就一定係一人一個slot (雖然好似今個月開始改用omakase
成城青果係我心目中東京塩no1
每個月都起碼食兩次

there is ramen
淡麗煮干醬油必試
食咁多,有賢者之石未?雖然我喺日本都瘋狂食。
每年body check都話正常
嚟緊月尾又做body check鳥
銀座 八五有冇review
佢個鹽湯好衝擊 成個東京冇一間做到佢隻味
佢鹽味出之餘個湯本身嘅umami又夠重 兩邊都balance到
啲叉燒都好出色
我會建議點都要試一次 唔會失望 反正佢而家有得網上預約 唔使排

今日去咗食くり山
終於食齊神奈川41間百名店

呢1、2年有好多名店都閉店/預告年內會閉店
我自己最唔捨得係日陰
真係要把握機會食多幾次
睇親最近個星期都爆哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞