[拉麵肥宅] 係東京住咗一年 試咗二百幾間拉麵店

613 回覆
3321 Like 26 Dislike
https://twitter.com/matoi_sinbasi/status/1669524372854550528

睇twitter就見佢呢排都話星期六日唔開/剩係做lunch
咁唯有下次再試啦
麻煩晒
Ching點睇台灣啲拉麵?有冇去食過?
要排成兩個鐘 真係幾正
不過唔知係咪太油 夜晚肚痾
札幌食過一幻,信玄同吉山商店,三間我都覺得好好食
點樣可以相簿剩係得拉麵咁勁
福岡有無拉麵好介紹?
係日本過幾年真係好開心
其實啲芽菜有冇煮過嘅會唔會有陣草味?
Lm
嚟緊會去札榥同福岡
巴打有冇值得一試嘅拉麵推薦
咁你推薦邊一間?
樓主頭po第一間就係講煮干
煮干中華ソバ イチカワ
我同樣推薦
個人覺得冇死角嘅拉麵
唯一缺點係間舖頭好遠
頭po間イチカワ太遠 一般遊客都唔會去

如果都內嘅話 我會推薦呢幾間
niboshimania 蒲田
2022開店 橫濱煮干名店丿貫出身
如果鐘意濃厚煮干嘅話一定要試佢個ニボプレッソ (Nibopresso)
濃厚得嚟又冇煮干嗰種苦味

Nibopresso 成碗水泥咁嘅色

龍蝦和え玉

佢地嘅期間限定 韮菜貝煮干 三隻味又估佢唔到意外地夾

四川風咖哩和え玉

同埋食煮干系拉麵嘅話 極度建議叫埋和え玉 (aetama)
佢地嘅和え玉會本身已經有調味 通常會先就咁食 然後就隨你喜好咁當沾麵咁食又得 加湯落去個麵到又得

中華ソバ 伊吹 板橋
同上面niboshimania唔同 呢間嘅濃厚唔係100%煮干
而係同動物系嘅湯blend出嚟 所以個口感同風味相對上會比較啱新手

中華そば しば田 仙川
呢間煮干係夜晚先有嘅限定menu 可以話係都內top level嘅淡麗系煮干

there is ramen 荻窪
同樣係2022開店 店主之前喺鴨と蔥系列店修行
佢個樣雖然似nostalgia系 但食落就會發現係兩回事

之後有時間嘅話想分享吓2023-24嘅新店

感謝分享
黎緊去日本準備試niboshimania

食完イチカワ想試更加多煮干

可惜伊吹唔啱心水,湯底都算出色但係叉燒太鞋
諗緊比唔比多次機會佢

丿貫我覺得湯底好好
但只係夜晚去過食凈麵,冇食過成份拉麵

樓主覺得丿貫同nibonshimania比邊間比較好?
個人覺得兩間個味道分別不大
但niboshimania就唔使排咁耐 同有時啲限定幾有創意

如果你鐘意煮干嘅話可以試吓呢2間

NiboNiboCino 旗の台
Dad's Ramen 夢にでてきた中華そば 自由が丘

兩間都係同一個店主 係伊藤出身
NiboNiboCino就係食まぜそば為主
佢將まぜそば同pasta融合

Dad's Ramen就係傳統拉麵 但個湯幾特別 blend咗貝 雞 煮干
可以理解佢拎咗try新店煮干第一嘅理由
有冇巴打試過啲偏門嘢
町田有間パパパパパイン菠蘿拉麵都唔差
樓主有冇食過塩そば時空?
塊雞叉燒同個麵都好撚滑
煮干まぜそば真係無食過
時間容許嘅話會去NiboNiboCino試
估唔到仲更新
有試過呢間 覺得味道還可以
btw佢情人節會出朱古力拉麵 呢個真係未試伏
但根據我朋友講 起碼唔難食
未 搵日試下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞