[拉麵肥宅] 係東京住咗一年 試咗二百幾間拉麵店

613 回覆
3321 Like 26 Dislike
食麵個頻率冇變過
只係因為忙 所以一路冇講嘢
留明支持
小弟月尾會去, 想問樓主新宿/渋谷有咩正嘅豚骨拉麵推介, 可以俾定幾間都得, 唔該晒
新宿真係幫你唔到 新宿食咖哩多過拉麵
要講嘅話家系山本家叫還好
唔好睇唔開去試二郎就ok 新宿兩間二郎基本上係直系入面最下位
啲人介紹たかはし,我試過係幾香幾特別,我朋友好中意,不過唔知係咪我嗰碗烤過龍有少少苦
另外やまぐち我覺得唔錯
咁佢仲要指定豚骨 你講呢幾間冇一間係豚骨
所以我唔係直接回佢
二郎推薦邊幾間?
只係食過三田本店,想試多啲,咩地區都OK
近排周不時食noodle voice
帆立湯底冇乜點食過 配埋柚幾清新
我自己最鍾意係野猿街道店
關内店嘅汁なし係必試 要叫野菜少なめ 唔係個味會溝淡
另外中山店都唔錯
ひばりヶ丘店如果唔使等咁耐 迴轉再快啲會開心啲
生田店係鋪面異常地乾淨 不過你食過三田本店 應該冇一間難到你

都心嘅話就神保町店同目黑店
ひばりヶ丘店特別出名
係咪排得耐過本店?

你平時叫開咩call
全マシ?

應該會試左關內店先,但橫濱我仲想食丿貫,睇下食唔食得哂

btw 名古屋二郎系有冇邊D係得,咁啱今晚喺名古屋食

今轉試左嘅野會出返個食評俾巴打
感謝
ひばりヶ丘係排得耐過本店
假日嘅話預長期5-60人排

我通常係ヤサイニンニクマシ

名古屋二郎冇咩印象
你試咗獅子丸未?
下次試
雖然唔知幾時先會去池袋
獅子丸食雞白湯?
定醬油好
白湯for sure
無心騎劫,單純食完樓主推薦分享下食評

獅子丸

白湯拉麵+特選配菜+叉燒飯

白湯拉麵:
白湯高質,睇相以為味道會係忌廉湯咁,但實際都係出汁為主,底味好濃,我只係食到雞湯底+魚介,但應該有blend其他野

麵正常發揮,我bias太麵,幼麵唔評價

叉高質,三款都好食,雞唔會瘦同柴、低溫叉彈牙有肉味,腩肉油份夠、香口,三款個邊都係焦香、燒得好

特選:
全部都一般,唯獨醬汁燒粟米芯我覺得幾好
其他:叉燒冇拉麵個叉咁好食,蛋正常,(紅酒?)煮牛肉個牛唔夠腍

叉燒飯:
比較普通嘅燒五花腩,味道正常發揮,加燒汁同紫菜撈落個飯收尾,算滿足

overall: 好食,有機會會再食試其他湯底,但可能連食兩個麵仲好,唔知呢間舖頭俾唔俾
我上次個side menu係カルパッチョ 好正

白湯嚟講我會排福一第一 佢第二 maikagura 第三
雖然佢地style 都幾唔同
個side每日唔同,睇運氣
有名氣少少嘅白湯只係食過篝,但聽講已經跌watt跌到不似人形

maikagura上哂神枱,有機會都想食,咁加埋福一落list先
但要入到成田
二郎 橫濱關內店

平日6點幾到,排約30人,~45分鐘入店

汁なし(撈麵) 小拉麵+蔥+泡菜
Call: ヤサイ少なめニンニクアブラカラメ(菜少量、要蒜、背脂醬油量正常)

撈一撈個底就食左一啖麵,驚為天人
黑椒味撈落去二郎個麵真係超夾,極太麵煮得好真係已經好好食,唔同配菜夾住一齊食又有唔同效果,叉燒比起三田好好多

但味道比想像中「清爽」,應該食慣左太重口味買左支茶飲左唔夠200ml

有機會絕對會再食
想問下各位ching, 閒日中午一點前 沾麵五之神排隊情況有幾嚴重
中午唔清楚 但我平時閒日夜晚都唔係幾使排
thx ching
東京都內有邊幾間煮干し湯推薦
にぼし香
niboshimania
there is ramen
伊吹
Dad's Ramen
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞