[Disney+] 韓劇《惡鬼》

1001 回覆
34 Like 8 Dislike
其實恐唔恐怖...淆底但又想睇
jump scare,有營造到恐怖同心寒氣氛;btw 後面有一幕我係唯一掩眼攞遠啲睇,但都係無jump scare
惡鬼EP8收視率
全國:10.4%
首都圈:11.2%
公仔樣、Joker式鬼臉 驚嚇度低過韓式彊屍片

比有院子的家頭集弱氣氛驚嚇度都要弱
第7集
巫女殺完李端後 有一幕影住木端申出嚟隻手(我停咗望咗一陣) 點解咁似成年男人隻手嘅 bug嚟㗎?
今集個醫生回憶起散影老豆姐係佢有一段時間已經係完全比惡鬼控制住身體唔係自己黎
應該係。散影細細個嗰陣已經有,有一集係話,惡鬼上左老豆身,同懷孕中嘅媽媽講,老二要死。
除非媽媽講大話
我以為係殺人嗰陣先會好似散影咁比隻惡鬼控制
但醫生個回憶老豆只係喺度等車 定抑或係佢係去殺人嘅途中?
睇咗8集,太子鬼有咗宿主後
可以選擇控制宿主肉身
或者用宿主個樣,但以自己靈體去殺人,而宿主係阻止唔到
但宿主控制唔到太子鬼,相信係男主角細個做宿主後才出現
唔係都唔會殺宿主阿媽,男主角完全阻止唔到
睇嚟除了要一個活人做宿主外,仲有嘢去控制太子鬼行動
而呢樣嘢應該喺社長手上
太子鬼一定要執行某人(社長)指令,不能反抗
但自己有意志做手腳,就係寫假遺書將男女主角拉埋一齊
令女主角成為新宿主
太子鬼目的都係想解脫,脫離某人(社長)操控
我諗老母幫教授頂左隻惡鬼轉移落自己度已經打破左個規律'
本身廉家繼承隻惡鬼只會係殺宿主想殺嘅人
但去到教授老母同散影老豆同散影身上已經開始係殺d惡鬼自己想殺嘅人
惡鬼個名唔岩所以女主老豆滅唔到惡鬼
有機會 巫師殺人製造太子鬼嗰陣隻手係大人手唔似係李木端隻手
個警察話木端唔係老二
但做太子鬼嘅其中一個條件係
個小朋友要係老二
可能有第二隻惡鬼?
五件物品
髮帶
瓦片
橡根繩
髮髻
玻璃樽

而家只有兩樣未搵到
橡筋繩嘅提示
有人吊頸
懸崖
之前有個預告個前輩喊完捉住散影話要捉住散影入面嘅野
教授同散影件衫就係今集最尾嗰件
睇黎今次死嘅係個老屎忽差佬 前輩死唔去
諗緊 具教授同散影嘅眼疾會唔會係隻鬼上身嘅後遺症
約係街度等咪得囉, 冇門要開吹咩
但個時間好似唔對得上?
散影老豆1999年驗到有眼疾
2000年開始散影老豆身邊先有人比惡鬼殺死
但約街見嘅話 隻惡鬼係咪唔洗等開門直接殺到人?
唔得 一定要有門
signal長期未結案team有兩個喺度
惡鬼應該另有其人 所以先消滅唔到 同埋隻鬼把聲都唔同 細路女但就大人聲 正常鬼唔會長大 好似廉教授個鬼魂fd都冇長大過

應該唔關鬼事 第一集開頭散影喺橋邊隻眼都睇到曚查查 所以先估阿爸係咪想醫好隻眼先召喚惡鬼上身
https://www.chinatimes.com/realtimenews/20230715003442-260404

金泰梨在第2集中有場附身後哼著歌走石橋的背影畫面,「劇本上本來只有寫走在水上的背影而已,但後來她自己加入了揹著手、哼著歌這些細節,真的是神演技」,也讓那場戲更有毛骨悚然的感覺了。
金演員idea
我都覺 會唔會係換左人
社長屋個倉應該有野要搵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞