我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,電腦求助解答 ( 61 ) - Yujihw砌機List 4060準備出

1001 回覆
7 Like 11 Dislike
https://www.faroll.com/customize#MTkzNiwyODY1LDM1NTUsNzE2Myw3ODA

直接買套餐好似抵玩些
同而家ssd 和16gb ram 係基本
新買suggest 直接32gb ram
想問下條 list 有冇啲咩問題

預算:30k - 35k
有光害要求
主要都係打機用途,mon 21:9 144HZ 3440 x 1440

CPU:RYZEN 7 7800x3d
MB:MSI X670E TOMAHAWK DDR5
RAM:G skill Trident Z5 Neo RGB DDR5 64GB (2 x 32GB) 6000MHZ CL30 AMD EXPO
HDD:Toshiba Enterprise Series 18TB
SSD:Samsung 980 pro series 2TB M.2
GPU:Gigabyte RTX 4090 Gaming OC
PSU:Seasonic Vertex GX Series 80 Plus Gold 1000W Fully Modular ATX 3.0
Case:NZXT H7 FLOW Tempered Glass E-ATX Matte Black
Cooler:DeepCool AK620 Digital ARGB CPU Air Cooler
Fan:NZXT F140 RGB Duo 140mm twin pack
Fan:NZXT F120 RGB 120mm triple pack

疑問:
1. 顯示卡喺Gigabyte之外,相近價位仲有冇更理想選擇?之前睇開MSI Trio但一直缺貨
2. 機箱如果換做 NZXT H7 elite (前面玻璃) 係咪會壓唔住啲熱力 ,定係其實差唔多?
3. 除左 Seasonic 火牛,1000w ATX 3.0 火牛仲有冇其他好選擇?
4. 空冷加三隻120風扇價錢同 AIO 360 水冷差唔多,想問下 NZXT 啲 AIO 水冷表現如何,漏水係咪冇全機保?

大概就係咁,唔該晒各位大佬
sad

如果你真係要張卡.你TG PM我
如果你有光害要求.會唔會考慮O11 Evo呢隻機箱
我今個月會出O11 配RGB風扇既優惠
本身 O11 同 H9 都有考慮過
但呢類機箱都有同樣問題
就係 CPU Clearance (~160mm) 應該唔係好夠 4090 加電線
所以上網見人砌多數都係用 4090 FE 或者垂直 GPU
玩得呢類箱.一定水冷架啦.

其實而家極少漏水.我賣左好多千部.漏水次數一隻手數得哂
想知道啲水滴到顯示卡要點處理
之前打過去 NZXT 代理佢都唔肯答我有冇得賠
悠二
Thermaltake Toughpower GF3 1200W 80 Plus Gold ATX 3.0 PCI-E 5.0 TT Premium Edition Fully Modular 幾時有貨
問個未來人問題
下代 i7/i9, 5080(Ti) 買1000w定1200w 穩陣

我部5年電腦上個月開始打機有啲位會熄機,check 咗cpu gpu正常temp
我估係power spike+火牛有問題,想換定隻牛
thanks
想問4070同4070TI點選擇好
4070TI既話推邊張
個mon貴,1080 60hz 都過千
買呢兩個其中一個抵玩D
https://www.faroll.com/customize#NjQ3Niw2NzAx
1 x Intel® Core™ i5-13400F BOX 聯強行貨
價錢:$1,599

1 x [6月優惠]Gigabyte B760M AORUS ELITE AX DDR5 LGA 1700 Micro-ATX
價錢:$1,299

2 x Klevv Value Select 16GB (1 x 16GB) DDR5 5600MHz C46 Hynix A-DIE
價錢:$878

1 x [6月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4 (現貨)
價錢:$995

1 x [6月優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 4070 WINDFORCE OC 12GB GDDR6X (可單買或砌機)
價錢:$4,799

1 x [優惠]FSP Hydro S Series 650W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x [優惠]Phanteks Polar S5 Single Tower CPU Cooler
價錢:$235

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,813
https://www.faroll.com/customize#MTQzMCwzODU0LDUwNzIsNjM3OSw2MzkzLDY3MzAsNjk2NCw3MTI0

呢條list得唔得
基本上而家既都係全機賠.之後每年減%咁樣去賠

即可能去到第5年.可能只係賠全機 30%到

不過真係好少漏
除左技嘉.我都會搞ASUS優惠的黎緊仲有幾個都係ASUS優惠
呢個係入門B760既優惠 80蚊條1TB SSD
岩岩話又送唔到 差條ram希望呢個星期得啦
呢兩日送到
收到
Faroll 買AIO水冷有鑊氣可以拎返鋪頭搵悠老闆跟進?定要自己搵代理
如果你部電腦係搵我砌.當然可以搵左我先

其實好多人遇到嚴重問題都係直接TG PM我

我會用盡我努力去幫你搞既

https://www.faroll.com/product/7167/seasonic-prime-tx-1300w-80-plus-titanium-fully-modular

不過真心溫馨提示.黎緊ADATA 最強Delta OEM.都係titanum.而且atx3.0
https://www.xpg.com/tw/xpg/pc-components-fusion
黎緊準備有.唔使4000蚊
悠二兄可唔可以比條4070ti既list
大約幾時會有 想預返時間back up 部舊機
一次過出多啲啦 要砌機唧牙膏點咁敢落單
唔該哂
Limited stock要留貨?
打槍game既
建議keyboard mouse果啲再買好小小
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞