我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,電腦求助解答 ( 61 ) - Yujihw砌機List 4060準備出

1001 回覆
7 Like 11 Dislike
Intel
4k
打機為主
謝謝
明,如果去到12k buget呢
need help 新砌左部機 cpu fan識轉 但 過左30秒之後自動reboot
試左拆走gpu 唔插dispaly card 插底版 hdmi 都係冇反應
但幾肯定ram 同 hdmi 線係插實的 仲有咩方法可以troubleshoot到
唔洗錢的 全免費
你等到當然可以等

不過今次 14代進步應該唔算大 如果你有需要 我覺得買而家13代都冇問題
試下reset bios
拔條ram出黎 清潔下 再單條插返去
再唔得就係主機板問題
火牛同顯示卡壞可能性不大
開唔到機 有咩方法可以reset bios
試過reset bios 拎粒電池出黎 插內顯佢一樣唔著但 cpu fan
會keep住轉
之後試過插埋display card hdmi 張display fan 轉左10秒就停 但個cpu fan 識keep住轉
有冇師兄幫到手

因為本身張卡燒咗,咁啱有fd 俾咗張 gforce GTx1080 頂住先,我display card駁咗三個mon, 兩隻係144hz 一隻120hz,

但最後其中一隻144hz最高先較到120hz, 120hz 嗰隻mon最高先較到100hz, 得一隻144hz 較到144hz

全部都係用DP 線,係nvidia 控制面板同Windows畫面設定都試過,但都無得較再高,本身張舊卡RTX960 都可以三個mon 都可以較到盡,一轉卡就唔得 有冇師兄知道點解?
條ram 點單插都試過
試過都唔用 部機直頭冇嗶嗶聲但個cpu fan 照轉
應該似係塊版既 因為牛同display 另一部機都同到
聽日叫個fd 幫我試埋2條ram
想問centralfield 有冇得換貨 如果真係塊底板唔得
定我要自己搵總代理換?
我覺得冇問題
Lancool 216 ok

可以用軟件熄的
不如望下 Asus ap201 應該易搵
Cooler 其實求其雙塔就得
訂單編號:230619000143386

想趁呢幾日假期搞埋佢,唔知有無機會送到
好想快啲玩塊新板
老細, 想問下你地有無粉白色/ 或者白色既機箱賣架
琴晚收到機
辛苦晒你地咁夜都送上嚟

但係唔知點解連藍芽耳機個時會好lag
而家用緊Sony wh 1000xm4

重設過耳機都唔得

有冇巴打可以幫幫手
你有冇裝天線
你影下你部機既背面黎睇下先
自膠先
搞掂了
唔該曬
有條list要揾你地砌要去邊到搞?Thanks
我覺得13500 唔需要太靚

Ddr4的話 B760m gaming x
Ddr5 就B760m Aorus elite ax
List 我覺得冇問題既

應該係普通black 黎 我應該錯圖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞