有無人識/學越南文交流下

227 回覆
30 Like 9 Dislike
Có, nhưng không thân lắm Chung tôi hiếm khi nói chuyện với nhau!
有統計指越南文既網上文章數量,已超越中文
仲有鼓油,打洞
木街pho特別
木街bun mung vit
住越南區識叫嘢食
我都想學下
下面d拼音
越南區姐係邊到?
duolingo都係拎黎學詞語,佢個教法唔係好適合我
我唔喺香港住
Nếu bạn nói chuyện với họ thì bạn sẽ có tiến bộ mà
Tại vì họ nói tiếng việt là thạo lắm
Anh ơi, anh khỏe không?
有無可能咁高
https://www.youtube.com/watch?v=or1b7Vh0ABU
之前問過河內,稍為低啲
現實冇咁高
河內人工一般都係2千-3千人仔左右
胡志明好少少...3千到4千...搵到5-6千算好好
岩岩河內番黎...一街靚女
啲野又好食...想去多次
唔知邊度學越南文...見HKU space有短班...$4200
唔知得唔得
係咪好似連登話fg 50K、正正常常返工都月入10萬一個月啦

我問啲河內waitress
一般都係500萬到6百萬盾內
大約港紙1600-2000
但問男人又聽落人工高啲
一般都係2000到2800港紙左右
但佢地啲消費普遍好低
食個粉先7-15蚊左右
輕軌冇搭過…冇記錯係一蚊
我開頭同個fd食串燒…叫左8串肉類
雞同鴨講…收左我5萬以為佢劏鳩我
點知㩒下計數機原來都唔駛20蚊…即刻sorry
接唔接受到當地衛生交通
同埋同日台泰(仲有支那)比會唔會覺得冇咩玩冇咩做
我最近去既係河內…胡志明市會靚少少
河內大部分地方有啲似20年前既大陸
好多2-5層既矮樓…我晏啲試下upload啲相
市中心一帶就靚啲…冇咩垃圾
新起既大廈就同我地差唔多
周圍好多Lotte百貨…一樣有circleK同7-11
舊區就唔算話好污糟…少少垃圾一定有
日頭會好啲…夜晚就亂啲
因為夜晚啲人會掉垃圾出去馬路邊啲大型垃圾桶
有車會黎收
好多夜市之類既小販…好多野食
3蚊杯鮮榨蔗汁…好好飲
衛生唔係想像中差但當然同香港冇得比
交通係好求鳩其
私家車巴士個啲還好
但電單車紅燈都唔理你…照開最多慢啲
啲人都係亂過馬路…不過你好似ironman咁行既話
啲車都會讓你…所以我覺得還好起碼過到先
每個十字路口都有北韓軍裝個啲人係度睇住
但佢真係負責企係度睇
坐電單車好撚驚…條死仆街真係左穿右插
話你你巴士貨櫃定田螺車…照攝照爬照閘
啲人出街好多call車…好平
識咗個當地嘅日本人學校幼稚園老師,本身係越南人,讀完書去咗日本working holiday兩年,之後返嚟做幼教,20歲出頭,佢話佢大概600鎂月薪,算係相當中產。
我學過一排
專研究漢越詞

佢上面寫 你用 更苦更要
去理解就差唔多意思
越南文三部曲
Đi + 所有野
5/6 intonations
Pronouns
Tôi em bạn chị 等等

利申:去越南哥時識嘅女仔教 都幾易溝….
600鎂係算好好架啦喇
老師依類專業人士我唔清楚
但普通工種男人既人工高過女人
唔知算唔算歧視
就算去到胡志明
你問啲女...對老公搵到幾多錢係最理想
佢都係答你大約6000蚊港紙左右就好好
對比香港大約係條女覺得你搵到5萬算係好好咁上下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞