有無人識/學越南文交流下

227 回覆
30 Like 9 Dislike
碌撚
似雞仔聲版廣東話

最撚難聽嘅語言
成日聽到閪閪聲,閪乜尻姐
有冇識到女女
識中文去學算易上手,文法上一樣
真係純粹想學+中意佢歷史文化,唔係為左識女
我有女朋友架啦,遲d想帶埋佢一齊去玩,做佢翻譯
佢文化都幾中式,我都幾鍾意,野食又係,如果學真係要留學番1-2年先有機,但真係學左用唔番

樓主係學生? 抽到時間去學咁好
唔係啦,我公司個邊有office比我過去一排姐
羨慕,多唔多越南妹主動埋身溝你?
佢地點睇越南仔 同外國人咁?
呢個我知,凍水
我都係咁諗 由細到大都覺得東南亞好吸引
開始學越南文之後去親書局都會搵啲關於越南嘅書睇
但係另一半有特殊體質 所以佢對成個東南亞都麻麻
所以應該應該日後去越南一係一個人一係同老竇老母去
可惜越南旅遊唔算吸引
要簽證,景點麻麻,治安同衛生亦未如理想
泰緬柬寮都係印度文化圈,得越南係漢字文化圈
hay hãy都似閪
香港邊度有得學?
巴打幾時再去做人上人
想學但上網學work唔work
因為比中國打到仆街
同意 成日撚撚聲咁
我主要係覺得食物吸引 酸酸辣辣同埋魚露我都幾中意
phở同bánh mì更加不在話下 一諗起就想今晚即刻去食

未去過越南 但聽親戚同yt片講就算已經有visa
海關人員都會暗示 問你拎錢 你唔畀就等翻半個鐘
呢個的確係幾令人反感 但係我最近去越南啲fd又冇遇到

而家Dalat同Nha Trang都好出名
之前教越南文嘅河內miss好推薦Nha Trang同富國島
話中意沙灘嘅一定要去 富國島仲可以免簽入境

治安衛生嘅話畢竟冇去過評論唔到
但係我諗Saigon應該會似幾十年前嘅Bangkok
反而我細個完全無興趣
想睇越南歷史推薦你睇呢本
https://www.books.com.tw/products/0010876713

特殊體質係撞鬼?
其實都有唔少景點,不過旅遊真係比泰國輸一大截,無宣傳又無配套
但唔趁宜家仲算raw去,可能遲下就無機會

利申: 我覺得治安ok其實,試過自己夜晚搭臥舖大巴7個鐘,無人識英文
打到中國仆街就真,蒙古都打唔入
工聯會,但伏到仆街,乜都學唔到
仲有一間語言學校,但永遠都開唔到班
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞