有無人識/學越南文交流下

227 回覆
30 Like 9 Dislike
南北越ả都係要落完上
南越係無左ã 個調,北越先有分,最大分別ã中間會斷一下
咁你而家係咪已經可以同當地人基本溝通 同埋會唔會識到當地人
我都係學左半年,好基本叫下野食、搭車都可以既
識到呀,我個陣周圍捉住d人同我講越南文,好多見你識兩句會好友善
岩岩去完河內,自學左左兩星期都冇句用得著,旅遊生意果D 人地一聽你唔係本地音直接同你講英文

唔去當地生活基本唔會keep到應該,巴打有咩打算?過2/3年都想去學番一兩個月咁
同你完全相反,可能我個樣似越南人,我未開口d人就一輪咀同我講越南文
我暫時都係諗住一年飛去留一個月咁
除非可以賺住香港人工,或者諗到有咩生意搞,唔係無可能過去做野啦,個邊人工低到咁
想請問林林林點解!?
係咪類似韓文嘅士B 打,泰文嘅琴琴琴
每句都一定有?
ding ding dang dang ding dang
唔係,你係咩情況聽到?

林最近可能係 Làm,意思係「做」,但我未聽過人話做做做

都有可能係555,但個音會高d,似「冧」
泰文多資源好多,之後都想學埋

識廣東話絕對有著數,因為越南文有60%詞語都來自中文,而且發音勁似廣東話
有,「咖啡」越南文就係廣東話既咖啡發音

八九成發音似就「行李」

呢幾日去咗越南

日日都講「揸袋(廣東話音doi)咖啡come 攏」

仲有「揸袋撚癲」

buy

Jin

第一次去越南,啱啱返香港,依家仲喺機場巴士上面,

去之前每日上YouTube 睇廿分鐘學下,學咗一星期,都係啲日常生活同旅行用得着既野。

一講親啲越南妹就笑,係咁話我dep 齋dep 齋,單身毒撚去到越南自信返晒黎

言歸正傳,暫時對我嚟講最難發音又常用既係「rất」同「rồi」,r音好難
一講親啲越南妹就笑,係咁話我dep 齋dep 齋,單身毒撚去到越南自信返晒黎

你明我點解連續去
生根囉,你果時學 其他同學係咩人
另外一個搵到自信嘅位就係過馬路,會過上癮的
dit com me may
你點記D生字,寫到讀?
做咩咁惡
咁誇張 再去囉
不過係個邊真係有土豪feel既

個r音都係基本捲舌音,同英文個發音無乜分別,可能聲調影響你,練多陣應該無問題
我到宜家都比 O Ô Ơ 玩死
最多韓國人&日本人,佢地個邊多公司
我都係寫落本notes到可能遲d整合下
有用個生字flash card app,叫AnkiPro
冇人教發識音入唔到手
果時租咩住
我都係建議上堂YouTube片我學唔識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞