有無人識/學越南文交流下

227 回覆
30 Like 9 Dislike
Chào các bạn
學緊越南文想日常接觸多d,但佢地d戲劇全部都不堪入目,勁似十幾年前d台劇
有無巴打推介下有咩好睇

歌聽開ngọt,想問有無類似嘅樂隊介紹下
有冇學"畢漏洞奶, 木精塞魚...."呢段話?
M罩加恩 - 大家好
淨識呢句 同 介紹自己個名
溝越南妹?
越南妹俾錢買做老婆就得
好平
有學過,睇得明原文
我都學緊,都係睇下yt同ig twt fol下啲越南人
學越南文有咩用
直昇機黎到有廣播都要識得聽不漏筒拉
巴打有無上堂?
有 之前上過十幾堂入門班 而家係喺度睇書睇片自學緊 最近先開始讀到聲調
你係咪想講 Xin chào các bạn
個音會似 鮮驟格扮 多d
em chao cac ban
啱啱即刻對住揾
如果你係後輩/細個就叫自己 Em
越南文整體聲調比較高,成日比老師話要高音d
我之前去左胡志明既大學讀左一個月,之後再返香港online class
基本上無
我之後都想去當地上下堂 想知本巴你當時係點樣搵相關課程google親啲資料都好混亂
我都明,真係好亂,d網又無英文介面又舊
上年有另一位巴打開post分享佢去河內學越南文,我都係係個到開始先有idea

基本上我就係搵左幾間出名既大學,然後逐間send email問。但唔係間間有回音,同埋你要催佢地先會覆
我想講就算宜家我報下一期課程,我間大學都仲夠膽死到上堂個日都唔confirm我,開頭真係有懷疑係咪spam嚟

https://lih.kg/3030027
你可以睇下我#771個留言

不過非常建議去個邊打好個底,係香港學極唔識既發音去到個邊兩日就明晒
即係學南越音
不漏道奶
duolingo hea學緊
聲調唔太分到 ả à
啲韻又係勁難 有時分唔到 e ê êu iêu ươ ơ 等等
不過都係消磨下時間 聽下歌噉
佢上堂都係教標準北越音,但會同時講下南越口音會點讀/用字
不過我自己比較鍾意南越口音多d,因為易d
ả係問聲,好似你平時「吓?」落完去要上返去
à 係直接跌落去
你嗰個應該係南越音? 冇記錯ã同ả好似係一樣?
我聽過話係似普通話嘅第三聲 但有時好似講得快嘅時候上升返嗰個音冇咁明顯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞