成世人都未去過網吧,依家先知原來網吧就嚟收皮

398 回覆
45 Like 281 Dislike
後期真係做唔住 主要有幾個原因

主要係因為冇咗以前果啲要一班人一齊玩先好玩既game,就算有…個熱潮都好快過,你睇下pubg,仲要一個熱潮完咗就冇下一個熱潮接得住,以前online game年代>wc3既三國>信長到lol哩個熱潮都接咗差唔多10年

第二而加多咗人自己會係屋企砌部好啲既電腦

第三手機遊戲既興起

第四而加就算唔出黎一齊打機都可以用Discord之類既軟件即時通話

第五而加啲game需求高咗好多,咁自然對硬件既需求都大咗好多,只要一壞你要換個成本太高

第六其他遊戲機普及…哩個唔多講啦…你睇下而加出既game…電腦佔幾多,ps/switch佔幾多
我5蚊咋喎
乜尻網吧咁貴
因為電腦普及咗同網絡快咗
打機既可以留係屋企打...
同埋冇咗以前果隻要一班人玩既game
其實要唔要比保護費
以前我去開個場都有黑社會睇
點睇而家仲做緊嗰班
係咪應該幫襯下,唔想網吧完結
漏咗…最最最重要係…鋪租好撚貴
跟本圍唔撚到皮
打機8M都夠啦,你唔係一路打機一路foxy/bt呀話
係有, 但係屋企打到就唔想出去比錢...

雖然無咗成班人一齊出去果種味道
但係呢個係時代社會變化黎...
99年第一家網吧收緊40蚊一個鐘, 跟住台灣戰略高手一開就50蚊, 不過有小食糕點飲品任飲, 後來跌咗去$40 $35 $30 $25, 最後有啲時段會50蚊三個鐘
我都係玩d2
但係玩單機
每次就係玩到20lv就無
其實唔洗
佢地黎打機有時一樣都會俾錢
不過我知有時啲員工同佢地fd會免費開機比果兩三個古惑仔打機,而我地都會隻眼開隻眼閉

但我同另一個parter係到果陣佢地都係會俾錢開機
由最初二,三十蚊一個鐘(唔記得實數), 或者八九十蚊通宵,
果時打CS, AOE, R6, 或者打金庸群俠傳掛機同隔離吹水

到最後一次入場應該係八蚊一粒鐘...
果時係屋企部機壞咗無得上網落樓下搵間網吧上
佢地冇問過你收陀地?
我以前去果間唐樓好似要比幾千銀一個月
劍 剋 匕首
匕首 剋 長槍
I one個老板一早搵夠啦
而加啲分店佢都係拎黎hea下時間啫

網吧完結其實係遲早既事黎架咋,情況就好似機鋪咁
收佢條毛咩
果班「古惑仔」由細蚊仔睇到佢變壞
最低見過一粒鐘$5都有不過已經係2010年後嘅事, 已經出嚟做嘢冇乜打機

最風光真係2000-2005 戰略高手果期, 仲有幾間大型嘅網吧 Cyber Sniper 果類, 任飲任食真係爽的
笑撚死
而家好似大型網吧都執晒咁淛...
疫情幾年真係拖死唔少
之前疫情前老細話轉手,據說一個禮拜重新開
砍一半轉做篤波
之後爆限聚令同封場,下家轉手即刻斬纜
今年3月好似話原本老細會接番嚟做,但都齋講到6月
I-One 已經好後期, 戰略高手全部租貴, 銅鑼灣嗰間喺銅鑼灣中心地庫而家喺匯豐, 尖沙咀就海防彌敦道道交界而家係citibank 係砲台山分店而家好似係超級市場? 大佬你啲位全部係銀行靚位,生意回落就梗係頂唔住租啦~
老實講 同以前都係有啲唔同
以前我返鋪頭真係可以全間鋪有8成人都係玩緊同一隻game,而加就算一班人玩都已經唔係果回事

我以前見佢地係可以同對面三九唔識七既兩邊人係到打信長,打到兩班人變咗fd
只要你夠厚面皮就可以係網吧識到FD
執笠然後開過隻新咋嘛所以先隻隻罐頭 game無嚟新意無熱度->收皮->換皮新game 賣廣告->多人課金->無熱度
無限loop
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞