IT討論區(196) - 好工也許會遲到,但永遠不會缺席

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
要有兩個條件先會有所謂既「上進心」
1. 有用錢既原因 eg有女所以想買樓
2. 有好似可以達成既距離感

即係你條蘿蔔擺好遠 隻驢唔會郁
要隻驢肚餓 條蘿蔔又夠近 隻驢先會郁
如果冇女但以為搵錢係solution
達唔達成到一
講中我心聲
你為咩搵錢?返工係為人工但人生唔係為錢
有得番工,我三生有幸
番得工就5好講意義,我愛公司
女同錢無直接關係
我淨係想呃兩餐飯食下
認真做嘢咗成日 冇玩過手機
認真玩左手機成日 冇做過嘢
其實係好事 下份工升幅會高啲
你愛出得多錢嗰間
我咪講咗
就係唔知
而家搵嚟係唔想之後想用冇得用
我地又做老套野
讀書 上莊 part time 住hall 拍拖 點排次序?
講到底A>B係咩? 係A個時你就BCDE完全唔理?定係分配時間多啲?
畢左業出黎做野 老豆老母 兄弟姊妹 女 衣食住行 娛樂 權 成就感 呢啲你又點排?

唔排冇所謂的 排唔排同點排 首先係你點去interpret自己而唔係點control自己
Interpret自己本身係好難既事 control自己更加難
排唔到/唔排 僅僅係代表你interpret唔到自己 冇問題的 唔代表你non functional
只係手巴覺得IT狗應該對reverse engineering下自己有啲興趣 方向就係第一段到

錢係手段 唔係目的
你要搵錢係因為你有目的 所以用呢個手段去達到目的

唔係因為社會要你搵 強調緊既係內因而唔係外因

(呢個內因唔一定係理性既 例如你要搵錢去包養大波妹咁 主要起源於性衝動同個人審美 但始終係內因而唔係外因
唉預收負皮 手巴自己好清楚有九成九受眾本身無打算聽手巴廢噏呢啲野 有九成八聽完之後覺得手巴係死廢老憑咩講呢啲野
啲easy extend都可以變medium
例如3egg
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞