IT討論區(196) - 好工也許會遲到,但永遠不會缺席

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
印象中大學冇教
老實講我同佢都素未謀面,我都對佢講野唔客氣啦
我唔知佢邊度黎既傲氣,覺得每個人都要遷就佢咁既性格。佢係邊間名校,讀咩神科?如果話佢做野都十幾年啦唔講學歷,咁係做緊咩偉大既project呢定係某個open source framework既creator,令到佢有一種咁既傲氣,而睇唔起其他人。

咁我只想知多啲detail,睇下自己可唔可以apply到多幾間公司試下都好正常啊。用佢既邏輯黎諗,會唔會話我睇你都唔夠料做醫生,唔好窺探醫生日常既工作啦,咁又合理?

正常黎講,佢覺得我一定唔夠料做到佢所諗既真quant dev,咁咪唔好答我囉,可以skip,依家玩必答題咩,唔想答但又無啦啦擺款,睇唔起人咁係咩玩法?覺得做野壓力大就可以咁對人?我依家都可以質疑返佢壓力大會唔會係佢能力問題啊

見佢講佢套統計理論就知係kam 撚,用返佢套理論問返佢,當佢有一半係精子時,只有千萬分之一游到去卵子度成為佢,佢就講咩啲精唔係佢射點解要埋單,都唔知佢up咩
ching好波
都好多謝你同上面幾位巴打,總算係正常人
我講返清楚先,我係有面試,我初初講想apply只係唔想係網上越講越多自己野

我係讀大學個陣做過幾間金融公司intern,初初都係寫backend frontend,到我最後一間intern嘗試過做Algo trade既野,覺得無做backend frontend咁悶,咪諗下fg 試下做相關既野,但香港好似好多都見quant dev,咁咪照apply先,到真係做唔到咪去做返software,好正路

我唔知我apply個啲係咪條撚樣講既真quant dev啦
如果佢真係有心幫,點解唔一早就問我拎jd 睇呢?要一開波就睇唔起人先?到好似兜唔到,再見有位巴打話不如拎jd黎討論下,佢先補充返話要識某幾種數學既野同執人口水尾話拎jd出黎

第一,佢真係有心既,可以一開始就同我講佢認為既真quant dev係做咩,要識啲咩,再講埋香港有假quant dev,而佢地又係做啲咩。

第二,佢真係好心底,心諗我都做唔到,不如直接講佢心中既真quant dev係點要識啲咩,覺得講完可以令我知難而退

第三,佢真係覺得應我都哂時間,直接skip我問題就得

咁一開始咁撚串又係基於咩心態呢?
我諗香港it上唔得大枱,成日比人笑,啲風氣咁差,應該係拜佢地個類人所賜,真係多謝晒
大神
唔好講笑啦,你地先係,邊敢得罪你地
我只係試下in,衰左就返去寫web既fg
我都係小醜嚟十卜ching
5好打交啦
quant咪quant囉
dev咪dev囉
我繼續做返下欄人就夠
你唔好再玩啦,我只係針對佢既言論講返清楚我既諗法,我有fd 個阿哥al年代讀ive 升cu first hon 依家做緊faang 都無佢咁撚串
事實都唔得
apply 保險公司已經screen out
呢度惡到廢都唔可以搭嗲
我最廢
大學有學OOP就一定有教
唔buy呢啲principle其實ok
但係應該有個知字,代表你起碼都了解佢tackle緊啲咩問題
如果連up都up唔出個名嘅又真係會俾人懷疑會唔會寫爛code
冇人睇你唔起 手巴唔係講緊你咩都做唔到
手巴講緊一個事實 真係未見過有asso學歷既fg收到真Quan dev offer
呢個role唔係講合唔合格 而係講你係咪跑頭三名
講緊其他candidate都DSE正正常常 中學大學一堆比賽 sem break又做relevant intern 你跑出既機率係不如比其他位既建議你
其他行業都大把decent位 又唔係一定要Quan dev

而手巴本身既學歷資歷並唔重要 手巴資歷係點都好 都唔會改變個位highly competitive既現狀

手巴有問你為咩想知個喎 你係話goal係apply喎 而唔係無論點都想知detail喎
咁手巴咪由根源=行唔行呢條路着手
如果手巴問「醫生做咩 想apply 咁」 咁手巴自己都會expect有「讀暨南醫科報咩鬼」既reply

而手巴並唔係唔想答 而係認真答緊你 唔需要一定做Quan dev

講緊手巴唔會凌晨兩點幾用自己時間講一大輪點解你機率低既原因
講緊係手巴角度 自己時間既價值同你時間既價值係唔同
你個機率係手巴唔想用自己時間詳細解釋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞