IT討論區(196) - 好工也許會遲到,但永遠不會缺席

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
手巴性格係咁 佢時好時壞
唔係幫佢講好說話 我唔驚佢的 應該屌都係屌
佢今次又真係幾串 如果係現實面對面講應該會被人問候

但佢補充的確算有提供方向 至少我理解中
佢講數同stat 啲term 係真係有用到
再多要睇你jd

手巴都講得冇錯一點係 真quant dev 係難 好大機會你未必夠料

不過我個人好唔鍾意 睇死人做唔到嘅態度 因為我被人咁對待過 亦相信唔會有人好受

我個人覺得手巴係口痕想「幫」你 佢睇死反正你都做唔到 如其你心掛浪費時間 不如打斷你「FF」

以一個出於好心但壞同懶同中出即飛唔負責任嘅形式去幫

至於it post 啲人係奇怪啲... 係 .... 一半

我反而覺得 壓力大而唔發癲嘅 先唔係正常人

好似我on99凌晨3點半 慢慢覆你一樣

惡手當更
原本見IT post又大劣化又用人工撻人開始toxic 想抖一排,覺得今次係我地唔啱我試吓出嚟講2句

先利申, 非quant dev, 都無做過quant dev, 只係想嘗試睇吓點樣可以幫你得到更準確嘅資訊

quant dev我理解只係一個title, 呢個世界的確係會9開title引人. 求其駁吓bloomberg api 攞data, 寫吓Bollinger Band自稱quant dev我都唔係未見過. 呢個亦都係我地想問你攞JD嚟睇睇嘅原因,我地需要更多information去clarify你心目中嘅quant dev同我地認知(如有)嘅quant dev係咪同一個concept. 無謂我地9 up完一大輪原來大家唔同channel.

同樣道理,呢個都係我地問你點解想做quant dev嘅原因. 如果你話想要高人工, 我地絕對唔會質疑你,呢個post最無異議嘅就係返工為人工. 但如果你話唔係,你其實興趣係數學,想睇吓d數學點樣apply落工作上,我地可能會喺再問得詳細d嘅情況吓建議你去轉做data scientist / 學術界發展. 因為呢到ching可能都曾經同你有過類似情況,可能一直夢想想做尖端科技, 幾經辛苦碌入ibank覺得有最好嘅資源做tech, 到最後發覺同自己夢想越行越遠都唔出奇, 我估你上嚟都係想問過來人咩意見有咩陷阱可以避開架啦. 唔係嘅話,學你咁講你去問google / chatgpt都得啦.

我只係想重申,generally IT post係welcome新人嚟問嘢嘅, 都願意分享自己舐過嘅閪,只係有時太多重複case所以有d燥底. 答唔答到你想知/對你最好嘅嘢無人知,但我地需要更多input先可以避免garbage in garbage out
成日都話手巴比人差別對待架啦
講真要屌咪屌 唔明點解要睇人
直來直往呢到講呢到散仲好
3nf 唔google都唔知。。。。
db最多識少少normalization, indexing, data masking。。。

pooling, innodb engine唔識/_\
手巴自己覺得particularly
唔識solid是但
唔識3nf黎in好似講唔過去 但係平時做野又用唔到 問完佢答唔到會糾結扣唔扣佢分好…
呀叔原來唔鐘意禾...
3nf已經唔記得哂
solid咁你都唔會好似口號式咁背

甘牙姐呢
Siu4老細想改contract
咁我都唔難理解啲人會怕咗你嘅

都有可能純粹唔想浪費時間嘈

我覺得你有咁嘅諗法好好 至少我鍾意直來直往
換更了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞