IT討論區(196) - 好工也許會遲到,但永遠不會缺席

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
咁我依家唔想做
但作為一個fg或者以一個普通既市民既角度
我想了解下真quant dev既routine
用咩tool多/工作內容/點比人屌法

咁你依家又會唔會講呢?
唔想講就skip啦
睇你咪又係唔打算講
唔該哂巴打 我會追下post睇睇
IT post 定時定候打交是常識。。
利申 唔會加入戰場。。要花太多心力。。
其實真係想dive deep一個DB, 揀postgre好過mysql
總之手巴無睇你唔起 語氣係唔好 你點諗你喜

1. 真Quan 望多啲data 諗多啲strategy 計多啲數 識少少coding幫助思考同初步驗證諗法
真Quan dev 又諗下又寫下 兩邊走 significance係connect兩邊既specific detail 例如trading side既micro structure/coding side既special case optimization
真金融swe同一般swe分別係你handle緊一個critical system 你要有個好小心既mind set同相應執行呢個mind set既能力
假講緊title inflation 自己shift個光譜一至一級半

2. 工作上Quan咪不斷針對分析
Pricing咪要識數 microstructure咪要有轉數
Quan dev咪要兩邊都有knowledge做到兩邊溝通 同時係溝通時間以外做到dev
Swe咪正常swe with domain knowledge

3. Interview上quan side你要show到識數有轉數
Eg比個game你叫你不斷refine個bid/ask
Dev side咪問你各層面既知識+code test 其他咩都假code test唔會假
Both side都highly competitive 大把candidate有大把加分項 你要show到其他加分項 或者你要reasonably explain你dse失手有咩self reflection
而家先讀數不切實際 練1q題
哦 咁你覺得係嗟來之食 麻煩block左手巴先再爬舊文
得啦得啦 算啦好嘛
同埋真係唔好再強調咩自己時間啦
救命
認真講 你係想串佢學歷個個都睇得出啦
你認咪得囉 唔洗扯到咩統計學問題
結果人地真係有interview嗰下你已經柒左啦
我認同佢呀,你唔幫咪唔好出聲。
唔好串完又扮晒嘢係度同佢講呢啲
其實係你浪費緊自己時間
kam到
得罪講句,如果你平時都係咁同人溝通我都真係好擔心你
topically it kam 撚feel
我係有其中一科唔達3322依個門檻先讀asso
但我知我入去讀就拎到我覺得唔錯既獎學金又有信心穩入三大cs其中之一,咁我覺得ok喎,個啲彈性收分入到去又要同人搶major(唔計city poly bu),不如asso/hd好過,輕鬆又有錢收
其實對你揾工無咩用
https://lih.kg/zHpLLxX
https://lih.kg/zHpLLDX
屌笑撚死
咁耐冇上黎都係一樣,
幾個假膠/真白卡扮大佬
幾個傻西fg上黎晒人工
見到大家都仲係咁on9我就放心了
你喜
咁slack要行幾多部mysql先夠read?
唔好因為大專學歷就睇唔起人
Thank you當學多樣野都好,無咩所謂,最壞打算都有得去做backend野
下個po po頭不如寫明 asshole,bootcamp,ive,fg一律不准內進啦,咁就嘈少d交
懷疑識你fd
我都有個fd係咁
唔建議相認,希望香港唔只得一個人係咁既背景
咁我可以出返去
咁我可以出返去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞