IT討論區(196) - 好工也許會遲到,但永遠不會缺席

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
吊系wor,你vitess磚+
其實男巴想講嘅嘢應該係返返去rdbms 真正個缺點係咩問題到
好sad
其實我覺得有啲火花既討論係幾好
師兄睇落你有料 加油做落去
呢個社會咩人都有 啱傾就啱傾 唔啱傾基本上唔洗理
唔會影響到大家

我有個fd係非3大 engine科grad
靠自己日日鑽研algo / quant / ML寫到啲profitable trading strategy 又熟Python 又熟ML 各種concepts
後期見佢做crypto trade 撈得幾掂同埋自己都有炒下

初頭入唔到大firm 條路係難行啲 咪做住啲細firm 有機會識到人或者繼續增進自己 總有機會入到大firm
個個都有唔同理由而無用rdbms,但我都係唔明點解可以一口咬死performance issue係read,+ cache就解決一切

利申無用rdbms
搞cache其實5簡單。。 要控制個cache 仲會搞多浸問題出黎personal experience
一#cache就俾人問cache strategies。。。
三個月內空白期班賤種HR/agent會覺得你係轉工過唔到試用
講明先 唔係想嘈

你有冇見大佬會被班細嘅屌? 如果有就唔係大佬啦 至少我一視同仁

fg 分享market, 就算個fg真係哂命 你心態有冇被人影響係你自己決定 我樂意見到fg 俾其他資訊 fg

假膠玩膠 佢哋係適當時候玩適當嘅膠 有咩問題

我純粹唔鍾意你屌鳩同我開傾偈嘅人 就算佢哋的確有唔少缺點 但優點你就忽略嗮

其次 就當你講嘅啱 不如試下唔好淨係批評 俾啲建議 除非你淨係想引戰

今日唔會覆你機 有嘢做 但希望你可以出啲建議令it post 更好
唔係一口咬死, 而係現實世界絕大部分app都係read workload >> write workload, 同埋每次read牽涉既data量 in general係多個write.
你最叻 樓主pin this比你名留千古

一嘢踩哂兩邊鳩up扮大佬
想問下3年經 個avg 人工係40K左右?
如果SA的話大概係幾錢人工 (post頂jobsdb 好似係寫45k) ?

同埋想問下有無人會屎忽痕讀埋Scrum master...
雖然我係dev team , 但係發現讀scrum master d course 都識到幾多吹水野...
例如: empiricism, increment, value-based prioritizations
感覺上呢啲可以放落interview 吹水用
又推我上嚟
我路過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞