IT討論區(196) - 好工也許會遲到,但永遠不會缺席

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
手巴唔會話唔得
但手巴唔會因為個個低機率 而浪費自己時間向素昧平生既你解釋…
咁我都係想知多啲啫
原來依度it討論區風氣真係咁奇怪
如果唔想答或者歧視有讀過副學位既
可以直接唔答我
我都係去google/chatgpt 算
唔該哂
Btw 做唔做到就唔知
但我只係收到interview
所以想好好地咁prep下
又唔洗句句都咁串既
Ching你唔係話想知喎 你係話想apply喎
唔係歧視呀 係統計呀
幫人唔浪費時間都係呢個po會做既野

如果你單純係好奇想知既
咁你要數學好。
唔係串 係統計。
真正既quantative dev要用數學 要識linear algebra probi stats stochastic pde
統計上未見過掌握到呢啲知識既人會讀asso…
(用唔到數學個啲只係title inflation唔計)
痴線 串到
你po個jd上嚟睇睇先

唔同公司都幾唔同的 但主要職能都係俾人屌
我LinkedIn見過
咁我想叫個m記餐前都好應該想知個餐包括咩啦
好正常當然係想知得多啲啦,最好越知得多越好

咁係人都知要數學好啦
讀cs都係要數學好,一個中學生問我cs係讀咩,我會唔會話要數學好,到時你入到cs major再講啦咁?會唔會太空泛呢?

以你個統計邏輯,每個人除左靠父幹之外都好難做到財務自由 咁係咪每個人都應該躺平算呢? 因為機率低就唔可以積極啲上進啲去過自己想要既生活?

再講多個例子,你係粒精子個陣,成功游到去粒卵子既機會係千萬份之一,點解當初唔打算放棄?咁低機率
Btw如果係for prep既 prep呢類brain teaser
https://brainstellar.com
老實講比起假希望呢個po更prefer現實
手巴唔得閒凌晨兩點幾特登串鳩你 現實統計係咁
你要去馬 手巴又冇賺又冇蝕 唔會串你亦唔會氹你
你又話想apply 吓又話收到interview 即是點
Interview 完就知咩料
手巴第一句就講左「唔會話你浪費時間」
手巴只係唔浪費自己時間去湊仔

以你既例子 手巴唔會話你唔好浪費時間積極向上 但手巴睇唔到你點令手巴有動力教埋你積極向上既方法
手巴唔會話你咁低機率唔好出世 但手巴睇唔到點解精子唔係手巴出手巴點解要埋單

如果你想要啲建設性建議 咁同樓上話齋 抛job ad出黎 針對性問
唔駛quantitative啦 any developer都係負責比人屌
小妹覺得呢d問題有佢既用處...

講真出黎做野好多都係手板眼見功夫
依加又有埋咁多各式各樣既ai幫手 識google下call下chat gpt已經解決到好多問題

呢d野其實係現實實戰角度黎講好多都係唔會點用到/理到

我覺得呢d問題最主要既目的其實都算側面反映到黎面試果個人有冇用心去準備個interview
難咩?係唔難
solid幾分鐘就背完啦 有dup開code既都一早知佢每個字其實係講緊咩野
但如果連幾分鐘都唔肯用 都反映到呢個人都無點準備面試

知識多少同實戰能力冇乜關係... 但要請既我點解唔揀個知識儲備多d既
但quantitive俾人屌/撚個frequency應該係average developer 10倍左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞