科大討論區 (52) Summer is coming

869 回覆
5 Like 3 Dislike
科大真係垃撚圾黎
比grade爛到仆街,去apply Grad school 人地外國學生個撚個輕鬆3.7+/4,大把時間去參加其他activities。我哋讀撚到狗咁,就算你個個sem dean list 都唔夠人地hea讀高。科大肯讀書嘅學生去到外國讀畢業4.0/4.0都唔係冇可能
屌你老母科大
又係 不過econ土炮認受性應該好過natural science同engineer嘅...
其他學校/公司唔知呢樣嘢
喺佢哋認知入面正常學校都手鬆
淨係會覺得你得咁嘅分一定係又懶又廢
比grad school 揀 UST gpa 3.6/4同一間外國U 3.8/4,就算人地間U排名差過我地grad school都會揀人地
奉勸各位想讀上去嘅未來學生揀HKU/CU, 牌面唔會輸比科大, 又可以讀得開心D
講起grade 其實我一直想知啲international 黎ust 讀degree 會點睇香港啲U咁爛grade
我地成日話exchange student group project freeride, 可能人地平時就係咁上堂做野, 然後A range比人report freeride+派完grade先發現原來喺香港咁會食C感嘆一陣香港爛grade之後翻去自己間U apply credit transfer, 然後繼續過開心嘅U life
我而家都真係坐撚咗喺度唔知點apply master
去Reddit/gradcafe一睇,仆街個撚個4.0,3.97, 3.89/4,玩撚咩
一覺起身,rejection 2連發美國5間reject左3間,係時候疊埋心水去英國了
讀書高分也沒有用,失去的是愉快的校園生活。
愉快的校園生活在進科大之前就完結了
同科大申請loan
輕輕一推
Freerider 闔家生性病爛賓周
難D
人地孤兒院大唔知闔家喺邊度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞