科大討論區 (52) Summer is coming

869 回覆
5 Like 3 Dislike

搞咩
rip咗
rip
而家呢個post的人仲有無人話honor class爛grade
fm們睇路呀
小妹已經很久沒有上登登跟科大的朋友聊天了。小妹完成了畢業後的實習,馬上要去上正職了。小妹希望看到這段文字的同學,去做你想做的事吧。

科大只是一個讓你培養對人對事的環境,學科上教的知識說真的比起國外和大陸頂流學校容易太多了。你們拿到好成績時,不要自滿;拿到壞成績,不要灰心,去發展自己的興趣,讓它們成為你的武器。

你們覺得科大很難,其實只是因為科大的功課太多了,課程難度比本地大學難。小妹有英美的中學同學,部分學校一年級的內容比科大三字頭的課程難。有些學校沒有功課和期中考,讓他們在學習的同時有時間去發展興趣和特長。

科大學科上教的知識,小妹誠實地說只算得上是紙上談兵。實戰時你會發現你在課堂上所學的,只能滿足你在考卷上拿到不錯的成績。所以,小妹建議你們開始自學,找到一個合適專研,可以成為你的利器的技術和專業。

小妹希望同學不要去歧視印度人、韓國人和大陸人,他們可以來到科大拿獎學金讀書,一定有他們的過人之處。小妹在過去兩年結識到不少大陸和印度的朋友,從他們身上學習,知道他們其實也很想打破與本地生的隔膜。

最好現在就開始認識其他學校的人吧。他們的身份背景總是讓人感到驚喜甚至詫異,好好地解釋朋友和擴充人脈,對你未來的道路只有百利而無一害。你們會從他們身上學到很多,使你這個人變得更全面。

總結就是,小妹畢業啦,再見了科大。
有冇人知second low嘅話畢業禮坐邊
據聞third hon坐sports hall睇直播,sec low唔知
如果我想報big data technology呢科需唔需要工作經驗
d 人grad曬啦
想問下邊度有time table planner
intranet直接入果個仲未有23-24 FALL
唔該曬
今日會唔會出hall results
我fm 揀左 2>6>3 宜家又覺得後悔。應該 3>6>2
醒目唔揀4/5
ocamp問左組爸媽 邊幾個hall最近main building
佢地順手講埋hall5係劏房 所以skip
今年fm想問咁多位大佬
係咪唔建議year 1就讀18 cred(而家跟緊business faculty 個pathway 2)
同埋math 1013有冇啲好prof(ust space有啲comment好假..)
我都係pathway2
你18cred想讀咩先,同打算揀咩major
1013無論有冇讀過M2都建議自修,math prof 大多都冇乜用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞