科大討論區 (52) Summer is coming

868 回覆
5 Like 3 Dislike
有咩事都唔需要針架
真心可以去5003先

just let the things burn
they doesn't matter, you matter
啱啱outlook收到email關於琴日件事

其實ust可唔可以有多啲pre-emptive measure 而唔係出咗事先有呢啲so called reactive measure?

大佬我讀ust 4年,第一年zoom唔計,其他3年一係有人跳樓,一係有人喺liba emotional breakdown

ust唔係以為而家已經做得夠多唔洗再做多啲掛?
千錯萬錯都唔係你嘅錯

人生流流長,總會谷底反彈的!
有機會去book mental consultation 果到睇下,會發現成日都係full booking,永遠都唔會有位
今日有個pop-up cafe咪幾好囉

諗多啲睇下點幫到啲學生預防自殺啦
依家睇graduate salary report要填form
Send多次2022
讀得qfin都係痴線佬

咁啱班frd果時係果到BBQ,見到好多消防救護黎
又吹奏自己
final reminder, year4今日last day apply reg
hello 有嘢想請問一下你
因為記得你好似讀物理
我想問下institute of physics有咩用?
會唔會可以轉到engine field
你係指讀緊可唔可以UG轉定係Master?

如果你問出嚟做野的話直接嘅physics知識係冇用的
香港係唔會有一行要用到四大力學,就算有都唔關UG仔事
但讀physics畀到嘅係點樣用數學功具去represent一啲現實嘅問題,呢啲將現實問題用數學方式define嘅能力係物理系優點嚟,比起數學系仲多,因為even係applied math佢地更加focus喺啲property嘅application/prove,但physics唔太理

將問題用客觀方式define嘅能力喺大部份同數據/網絡有關嘅野都好有影響
有個frd去咗做marketing
睇今年個形勢,可能連科大MPhil + PhD Econ都Apply唔到,真係後悔冇提早搵Intern,屌,畢業都唔知點搵工。
ching冇記錯你今年唔係year 3?唔係年尾先apply grad school 咩
又炒midterm 又要final追返
香港點解冇乜本地生讀本地Econ PhD???搵齊CUHK同UST Postgraduate Students嘅List,得一個粵語拼音名。
有得揀都唔會讀土炮pg
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞