科大討論區 (52) Summer is coming

868 回覆
5 Like 3 Dislike
佢地實話幫緊你
我驚email寄錯
當初我拎住張firm去phys dept,佢地就抄個email比我叫我online交,我驚會唔會其實係抄錯
我無常識,想問條常識題
通常學生餐(出示學生證)係咪唔包大學生既

中學畢業之後就自己assume左唔包,但諗諗下其實都唔係咁firm
通常都包
啲大鋪打份工點解要你嘈
仆街浪費左三年學生discount
真心咩 小弟份人好易嚇親
想g 想讀msc ug讀pg course會唔會好啲 有冇人分享下
我等左3個禮拜先搞掂
批個minor姐
我civil 底嘅 想報big data master
但無相關工作經驗 得fyp 做過machine learning
叫fyp prof 寫reference letter 去報有冇得諗
我都報緊data science master,好多都要求有programming+maths底。你有冇讀過Python/R, linear algebra/probit/stat等等

machine learning有D用,如果你個prof prove 到你嘅programming/maths skills就更好
咁睇唔開
前景唔太好
尤其喺香港

到返轉 比我揀我會做CIVIL
我覺得civil 好悶
如果計career path civil 好似都幾穩陣 揾唔到大錢但都餓唔死人
但我犯賤
我最初in 某A transport
點知佢地transport入面有building team
讀civil 嗰陣都掂過下calculus linear algebra prob/stat 嗰啲嘅
另外都喺唔同科掂過下coding 嚟做engine野
返工就係悶嫁啦
最緊要係好做
應該有D優勢,可以試下祝你好運
推PO慢到10月都仲係Summer is coming
科大PO冇人玩膠
港大仲係上年嘅搶錢reg day
三大嘅人都係唔會上lihkg嘅學霸精英
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞