Feel到兩女果下的絕望

446 回覆
142 Like 3107 Dislike
明明成個商場都係人 但冇人幫手
都未知咩事 就比人捅30幾刀
其他人只係圍觀 只要有2個路人出手幫拖
2女都唔洗死
明白週圍的人都好驚 /反應唔切
如果自己係現場都一定好驚 唔識反應

但見到條片有人係隔離望住/行過 都唔幫手
掂行掂過 果2個女仔一定好絕望…

RIP
驚就唔好出街
屌你老母,有個廚房師傅出來幫手架,呢啲嘢係不幸,但唔好係到帶風向
睇返條片都得係得老弱婦孺
個時間後生都返哂工
我都唔想再死多兩、三個
留港豬係咪抵撚死
如果呢件事發生係外國會唔會唔同?
外國人會唔會出手?
咁就會嘅機會比較大
無武器無架餐真係困難d…
事出突然
個癲佬揸長刀同埋身形都有返咁上下
我諗其他人最多能夠做到嘅就係遠程攻擊
例如拎個垃圾桶掉佢

如果冇武器 個癲佬淨係用手箍人頸
我相信幫拖嘅人一定會多好多
係後面有人大叫bye bye 傻之後桶你
2019班比差佬打嘅手足咪又係咁
你都on9 你上帝視角緊係咁講 正常人手無寸鐵冇武器都唔會行過去送頭啦
真係假期周圍都係人可能隊多幾件都唔定
屌你老母大大條片影住幾多人幫
你用屎眼睇嘢㗎
下,你講到對方赤手空拳咁?
一個唔留神,送頭比人?
你既道德譴責會唔會離譜左?
唔係帶咩風向 只係想像下2女死前的絕望
明明唔係荒山野嶺四野無人 而係周圍都係人的商場
偏偏自己要單打獨鬥 望住其他人袖手旁觀

當然如果我自己係現場都會反應唔切 人之常情
唔係要怪任何人 只係代入2女的視覺 覺得好絕望

條友一定心諗緊:嘩,搞乜嘢咁大仇口

勁冷靜咁行過
條友心諗:挑 做左幾十年人 有咩未見過
反而我代入兩名女死者視角,見到四周老弱婦孺,佢地走都合情
絕望係有,但唔好再死多幾個
唔係要怪任何人 只係代入2女的視覺 覺得好絕望
如果我自己係現場都會反應唔切 唔敢沖出去 人之常情

但代入2女的視覺 覺得佢哋更慘
明明唔係荒山野嶺四野無人 而係周圍都係人的商場
偏偏自己要單打獨鬥 望住其他人袖手旁觀
又唔需要指責其他人冇幫手嘅

有邊個真係喺現場嘅會反應得切知點樣去幫?

反應得切都好,手頭冇工具又點幫?

唔幫手係正常反應

真係出咗手幫拖嘅係更加respect咁解

我諗香港人可以做嘅,就鍛練體能,平時出街要提高警覺性+帶類似縮骨遮之類嘅工具 以備不時之需

香港愈嚟愈唔安全狗隊更加唔可靠
到底係香港人太冷靜定太冷血?
如果係外國/外國人會唔會唔同?
我會覺得佢哋果刻只係想喊救命 應該唔會諗到咁多
祖宗教落
閒事莫理
我都代入返兩女 如果樓主係比人劈果個 兩女都走 唔好咁多假設啦 三唔識七 人地拎刀呀大佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞