有邊隻Game係你地心中既世一?

1001 回覆
414 Like 55 Dislike
P5R
代入感好強 尤其你係學生/老師,個校園生活令大家諗返d青春
龍族
Rune factory系列
細個玩nds每版都玩到有個家嘅感覺

而家搵唔返嗰種感覺
頂, 想重玩了解返d劇情, 但真係好長, 我而家其實都未玩到結局就停左
仲有以前墨香都好撚正
好記得以前玩到全Ser頭幾名
日日放學就係番屋企同公會班friend係洞庭湖打躉吹水
公會有人比人恰就即刻飛過去黃河開紅
然後有時成班人又會坐係到幾粒鐘 就係為左等打巨靈神/蚩尤
一出就圍毆佢 然後瘋狂執萬金石
諗番都好撚開心 唔止係隻game好玩 個陣online淨係同公會d人吹下水開開心心咁又一日
完全駁唔到
Metal gear solid
恐怖game就死魂曲
FEZ 幻想戰記
我覺得世一遊戲一定會有一個必定存在嘅元素
就係好似永動機咁 永遠都玩唔完 同埋氣氛浸淫做得好 令你唔知時間
Mount and Blade
Skyrim
Total war
依類game都有依個性質
我稱之為Tier0 top of the top 唔會因時間收變佢嘅地位

由於Legend of Zelda/Dark Souls/The last of Us依類game唯一輸蝕嘅位就係遊戲會玩完 所以位居Tier1 top但唔會係永遠嘅top 玩第二次嘅動力唔係冇 但遠比起T0會繼續玩嘅機會細 如果問我有咩game係心中嘅top我或者會考慮T1嘅game 但世一就一定係T0遊戲先稱得上
LF2呢

Nds 嘅Jump大亂鬥永遠都係無法超越
GTA SA
NIER啦 音樂 氣氛 劇情 諗唔到有一隻超越佢
無2
1乜鳩?
Ultima Online
而家仲玩緊
Depth Fantasia
Me 同 DA都仲會有新作
EldenRing
Phantasy Star Online

好老
蘭斯10
我玩個隻好多年前,唔online ,男主角叫小蝦米
1真心垃圾勁撚悶 目標單一 支綫任務嚟嚟去去都一樣 完全係Ubisoft走下坡嘅開端 Ubi式sandbox依個term就係因為依隻垃圾而嚟 同埋當年Tralier同Gameplay落差太撚大 概念係好撚正但實際做就第二回事 畫面大縮水有啲hacking function仲係release嗰陣消失埋 不過都未夠癲 駕駛系統先係極品 揸車嗰下真係頭都大撚埋 架車一郁轉彎係成架車嘅中心點郁玩到呆撚咗 除咗條MK妹之外冇咩動力令我玩落去 絕對係最撚悶sandbox之一
XY, SM, USUM: am I a joke to you
原神,俾連登反到仆街,以抄日本驚為名義幫日本仔抱打不平,但係隻驚課金排名偏偏係日本第一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞