[真事/少甜愛情]《關於我用交友App,偷食過30餘人的愛情故事》

1001 回覆
179 Like 27 Dislike
攰咪會,唔係好出奇
或者潛意識覺得條仔信唔過都有可能
Staycation都無扑有啲癲
想問吓June係咪即係Jane
笑左係打錯
樓豬一時手快快爆咗真名姐
岩岩追唒
心諗以為係新床友
「冇計啦...香港地生活太大壓力喇,我覺得呢樣都唔算係一件好少見嘅事。」我坐在床邊說。

「算啦,既然你都出咗嚟偷食,咁未由佢。」Jane說。

我沒有說甚麼,繼續自顧自的抹淨身體,然後又回了她一句:「嗯。」

其實我有想過追問到底,問Ellis這陣子究竟為甚麼事而心煩。不過,我終究也沒有追問。可能有些人會覺得情侶之間有問題就該說出來。在旁觀者的立場,某些自命不凡的「過來人」總是能很輕鬆地想出一堆解決辦法。他們會指指點點地說作為情侶該這樣那樣的,說我們不該東又不該西的。至於有多少能實際應用在我們身上,就不得而知了。

作為一對剛從大學畢業的情侶來說,我們都不夠成熟。總不能以40歲的心態代入一個20出頭的年輕人,然後替他作出決定。

畢竟,每個人的情況都不一樣。你以為有用的方法,不一定適用在別人身上。不然,那些心理學家、社工之類的人都要失業了。

Ellis總是說模稜兩可的,我知道她不想把事情剖得太白,也許她連自己正在煩惱甚麼也不太知道。我怕過多的關心只會變成一種壓力,大概當她想問我意見的時候自然就會講清楚了。

如果是現在的我,我必定會不厭其煩地追問到底。就算她嫌我煩都好,我都會不惜工本地從她口中問出真實的想法,因為我是出於對這段關係的重視。

可是,那時的我選擇了迴避。

自那天起,我很少再向Ellis提出做愛的暗示。感覺就好似有一個朋友約你到外面玩,當你第一、二、三次都拒絕,到第四次的時候他就未必會再主動邀約你了,因為他早就假定你必然會拒絕。

我開始變得不太在意這件事,反正我在外面也有其他人跟我上床。而且以前在宿舍的時候都跟她做過好多次了,嚴格來說我也沒有甚麼損失和心理不平衡的感覺。

之後幾天,兩人就像沒有發生過任何事一樣照常生活、見面、約會。也許有人會覺這責任全在我方,因為我有偷食......blablabla,但從沒有人反問過Ellis為甚麼她一直對自己的煩惱和擔憂避而不談。

不過也罷,我早就習慣了成為這故事裏面的唯一奸角。

「唔好咁頹啦你!話唔定過一排佢心情好啲就會講返咩事呢!有時拍拖又唔一定要咩都講嘅,都要比返啲空間人~」Jane說。

「希望啦~反正都有得扑,當煩少一樣啦而家!」我說,接著又把紙巾握成一團,舉手投向不遠處的廢紙筒。

「哎呀!」我投失後說。

「你真係好衰!淨係諗扑野!話唔定人地就係覺得你成日想扑先唔比你扑!」Jane說。

「冇計!而家唔扑,老多幾年可能都冇力扑喇!」我開玩笑說。

「誇張!」Jane說。

「係呢?!你想唔想去fine dining啊?」Jane再問。

「食咩啊?有幾fine先~」我問。

「喺尖沙咀架間野,都幾出名架喎。係一個英國名廚開架!聽講佢就嚟執,所以先想去食。」Jane說。

「哦!!我知啊!邊個邊個開嗰間啊嘛!但你book到位咩?」我問。

「係啊~我同Lydia,仲有另一個女仔frd約咗下星期去食。一齊啦!你咁唔開心要食下好野!同埋多個人夾錢平啲啊嘛!」Jane笑說。

「下?!叫埋Lydia咁尷咩!咁你另一個frd知唔知我同你兩個都...」我驚奇地問。

「佢緊係唔知啦!佢唔知我同Lydia都係玩開嘅人,人地乖女嚟,又有男朋友。」Jane說。

「仲以為你又想介紹個女仔我識...」我苦笑說。

「唔好傻啦!今次真係食飯!」Jane說。

「咁好啦~我都冇咩所謂嘅。」我說。

就這樣,我和Jane數句話之間就約好了下星期六,到尖沙咀一間西餐廳吃晚餐。

自Staycation後的那天起,我很少再向Ellis提出做愛的暗示。感覺就好似有一個朋友約你到外面玩,當你第一、二、三次都拒絕,到第四次的時候他就未必會再主動邀約你了,因為他早就假定你必然會拒絕。

我開始變得不太在意這件事,反正我在外面也有其他人跟我上床。而且以前在宿舍的時候都跟她做過好多次了,嚴格來說我也沒有甚麼損失和心理不平衡的感覺。

之後的一兩星期,兩人就像沒有發生過任何事一樣照常生活、見面、約會。我們沒人再提起過Staycation那天的事,可能她也覺得於心有愧,而我很亦怕一不小心就會演變成吵架。也許有人會覺這責任全在我方,因為我有偷食......blablabla,但從沒有人反問過Ellis為甚麼她一直對自己的煩惱和擔憂避而不談。

時間很快就來到了下星期六,我提前就對Ellis備案說約了三個朋友,在8時半到那間馳名的西餐廳吃晚餐。還好這次的確是單純的吃晚餐,所以我固然是相當理直氣壯,完全沒有當半點心虛。

接近下午五時的時候,我還懶洋洋躺在床上,打算等到晚一點才想今晚要穿甚麼。

Ellis:你就好啦!我都想去食嗰間!唔係你講起,我都唔知佢就嚟執!

我:我都係個frd講起先知!

Ellis:食得開心啲啦你!記住影野食相比我睇!

我:睇下食完過唔過去你度啦~今晚可以去你度瞓!

正當我在等待Ellis回覆的時候,我卻收到了另一個人的訊息。

Lydia:食飯之前有冇野做?
「冇計啦...香港地生活太大壓力喇,我覺得呢樣都唔算係一件好少見嘅事。」我坐在床邊說。

「算啦,既然你都出咗嚟偷食,咁未由佢。」Jane說。

我沒有說甚麼,繼續自顧自的抹淨身體,然後又回了她一句:「嗯。」

其實我有想過追問到底,問Ellis這陣子究竟為甚麼事而心煩。不過,我終究也沒有追問。可能有些人會覺得情侶之間有問題就該說出來。在旁觀者的立場,某些自命不凡的「過來人」總是能很輕鬆地想出一堆解決辦法。他們會指指點點地說作為情侶該這樣那樣的,說我們不該東又不該西的。至於有多少能實際應用在我們身上,就不得而知了。

作為一對剛從大學畢業的情侶來說,我們都不夠成熟。總不能以40歲的心態代入一個20出頭的年輕人,然後替他作出決定。

畢竟,每個人的情況都不一樣。你以為有用的方法,不一定適用在別人身上。不然,那些心理學家、社工之類的人都要失業了。

Ellis總是說模稜兩可的,我知道她不想把事情剖得太白,也許她連自己正在煩惱甚麼也不太知道。我怕過多的關心只會變成一種壓力,大概當她想問我意見的時候自然就會講清楚了。

如果是現在的我,我必定會不厭其煩地追問到底。就算她嫌我煩都好,我都會不惜工本地從她口中問出真實的想法,因為我是出於對這段關係的重視。

可是,那時的我選擇了迴避。

自那天起,我很少再向Ellis提出做愛的暗示。感覺就好似有一個朋友約你到外面玩,當你第一、二、三次都拒絕,到第四次的時候他就未必會再主動邀約你了,因為他早就假定你必然會拒絕。

之後幾天,兩人就像沒有發生過任何事一樣照常生活、見面、約會。也許有人會覺這責任全在我方,因為我有偷食......blablabla,但從沒有人反問過Ellis為甚麼她一直對自己的煩惱和擔憂避而不談。

「唔好咁頹啦你!話唔定過一排佢心情好啲就會講返咩事呢!有時拍拖又唔一定要咩都講嘅,都要比返啲空間人~」Jane說。

「希望啦~反正都有得扑,當煩少一樣啦而家!」我說,接著又把紙巾握成一團,舉手投向不遠處的廢紙筒。

「哎呀!」我投失後說。

「你真係好衰!淨係諗扑野!話唔定人地就係覺得你成日想扑先唔比你扑!」Jane說。

「冇計!而家唔扑,老多幾年可能都冇力扑喇!」我開玩笑說。

「誇張!」Jane說。

「係呢?!你想唔想去fine dining啊?」Jane再問。

「食咩啊?有幾fine先~」我問。

「喺尖沙咀架間野,都幾出名架喎。係一個英國名廚開架!聽講佢就嚟執,所以先想去食。」Jane說。

「哦!!我知啊!邊個邊個開嗰間啊嘛!但你book到位咩?」我問。

「係啊~我同Lydia,仲有另一個女仔frd約咗下星期去食。一齊啦!你咁唔開心要食下好野!同埋多個人夾錢平啲啊嘛!」Jane笑說。

「下?!叫埋Lydia咁尷咩!咁你另一個frd知唔知我同你兩個都...」我驚奇地問。

「佢緊係唔知啦!佢唔知我同Lydia都係玩開嘅人,人地乖女嚟,又有男朋友。」Jane說。

「仲以為你又想介紹個女仔我識...」我苦笑說。

「唔好傻啦!今次真係食飯!」Jane說。

「咁好啦~我都冇咩所謂嘅。」我說。

就這樣,我和Jane數句話之間就約好了下星期六,到尖沙咀一間西餐廳吃晚餐。

自Staycation後的那天起,我很少再向Ellis提出做愛的暗示。感覺就好似有一個朋友約你到外面玩,當你第一、二、三次都拒絕,到第四次的時候他就未必會再主動邀約你了,因為他早就假定你必然會拒絕。

之後的一兩星期,兩人就像沒有發生過任何事一樣照常生活、見面、約會。我們沒人再提起過Staycation那天的事,可能她也覺得於心有愧,而我很亦怕一不小心就會演變成吵架。也許有人會覺這責任全在我方,因為我有偷食......blablabla,但從沒有人反問過Ellis為甚麼她一直對自己的煩惱和擔憂避而不談。

時間很快就來到了下星期六,我提前就對Ellis備案說約了三個朋友,在8時半到那間馳名的西餐廳吃晚餐。還好這次的確是單純的吃晚餐,所以我固然是相當理直氣壯,完全沒有當半點心虛。

接近下午五時的時候,我還懶洋洋躺在床上,打算等到晚一點才想今晚要穿甚麼。

Ellis:你就好啦!我都想去食嗰間!唔係你講起,我都唔知佢就嚟執!

我:我都係個frd講起先知!

Ellis:食得開心啲啦你!記住影野食相比我睇!

我:睇下食完過唔過去你度啦~今晚可以去你度瞓!

正當我在等待Ellis回覆的時候,我卻收到了另一個人的訊息。

Lydia:食飯之前有冇野做?

紅色放錯位 當睇唔到啦
唔通想當fine dining做飯後甜品
唔通3p咁刺激
飯前未必3P既
飯後難講
加速未
我:冇啊~做咩啊?

Lydia:喺屋企冇野做,所以想搵啲野搞下

我:ha,想搵啲野搞下定搞下野咋?

Lydia:未又係一樣~

我:我都得啊,但而家咁趕懷疑難啲搵酒店

Lydia:你度得唔得啊?

我:都得嘅,應該夜啲先有人返

Lydia:OK,我飛的過嚟都快

我:咁緊火咩你?

Lydia:少少

我:我都係

我:到就叫我啦,我落嚟接你

Lydia:知喇~

我:同埋,有冇得著條短裙仔過嚟先~

Lydia:笑死,你啲男人真係!睇下搵唔搵到啦~好耐冇著過

我:乖~

其實,我從來未試過把SP或是FWB帶回家中。若非事出突然和時間上太過倉猝,我絕對不會讓Lydia來我的家。一來我是個非常著重私隱的人,二來又覺得約炮約到去家裏面是一件很放蕩的事。

不過我近來跟Lydia開始變得熟絡,所以才沒有所謂。

Lydia說她大約半小時後就會到我家附近,因此,我便把握這段時間收拾房間。沒甚麼不見得光的,只是把雜物和衣服都放整齊。

收拾好房間之後,我趁空檔就配搭一下今晚的衣著打扮。那一間西餐廳並沒有指定任何dresscode,不然要穿得像上班一樣去吃飯必定會極不自在。

我用電腦播放音樂,又從衣櫃裏選定了一條長褲、上衣和牛仔外套,之後便躺在床上看看手機。我一邊查看Ellis回覆說今晚可以去她的家,一邊等待Lydia下車。

第一次把FWB帶回家讓我有點緊張,亦令我很期待。除了很有新鮮感之外,這種即興的約會的確令人產生一種莫名的興奮。感覺就好似小時候到便利店買雪條,吃光以後發現木棒上竟刻著「再獎一枝」。

我懶散地在床伸伸懶腰,又抓抓下體。嘴角微微上彎的弧度,正好說明了我現在的心情有多麼舒爽。我享受著那些日常小確幸所帶來的幸福感。

豈料,正當我悠然地等待Lydia的到來之際,家門卻傳來了門鈴的聲音。

「叮咚......叮咚叮咚....」

我知道這個人絕不可能是Lydia,也不可能是送快遞或是保安之類的陌生人。會如此焦急地連續按下數次門鈴的人,向來就只有我的妹妹阿夜。

聽見門鈴響起我便心知不妙。我自言自語地說了一句:「屌...碌柒」

然後邁著焦慮的步伐各著家門前進,又在懊惱究竟待會要怎樣跟阿夜說,我準備帶FWB回來做愛的事。我猜也不一定要對她說吧,只要待會不讓Lydia發出聲音不就可以了嗎?

我想到了一堆奇怪又不可行的藉口和辦法,企圖先平穩自己擔憂的情緒。最後我用力拉開家門,只見阿夜身邊帶著一個男生......

「嘩...hello」我呆若木雞地說。

「你又會喺度嘅?仲以為你今日同Ellis出街。」阿夜說。

「佢係我男朋友啊。」阿夜帶著她的男朋友進屋,又對我使眼色說。

「Hello~我係Leslie啊~阿夜成日都提起你~」她的男朋友Leslie彬彬有禮地向我揮手說。

Leslie梳起了一頭會展頭,又戴著一副文青眼鏡。潔白乾淨的皮膚和身上端莊的有領襯衣,給予人一種文弱書生的感覺。而這就是我妹妹阿夜最喜歡的乖乖仔類型。

「Hi~又會咁啱上嚟嘅?今晚嚟玩呀~」我說。

經常被Ellis取笑我長著一副惡人相的我,只好強行擠出笑臉,因為我不想嚇怕這位第一次見面「準妹夫」。

「唔係啊~我地上嚟坐陣夜少少就出去食飯架喇~」阿夜牽著Leslie往她的房間邊走邊說。

我站在客廳,等待阿夜把Leslie安頓在房間。趁著阿夜上廁所的空檔,把她帶到我的房間裏。我們兩兄妹有點小事要在當下就搞清楚。

「佢係你男朋友咩?!」我關上房門低聲地說。

「Err…唔係你見過嗰個囉...」她面有難色地說。

「笑咗,你都癲...專揀啲乖仔落手。」我笑說。

「咁你呢...你等陣出唔出去啊?」阿夜問。

「我等陣帶人上嚟啊...」我說。

「Ellis?」阿夜問。

「唔係啦。」我說。

「哦~~~~咁得啦,閂埋房門咩都唔知~」阿夜說。

「不過我想見下佢係咩樣!」阿夜再說。

「再睇啦,等陣帶上嚟再算。」我說。

「好啦~唔講喇我返過去,等陣再睇啦。」阿夜說。

就正如阿夜所說,Leslie並不是她唯一的男朋友。雖然我也不知道Leslie是幾號愛人,但我肯定他絕對不是阿夜最愛的那個。果然是有其兄必有其妹,只希望Leslie不會被阿夜傷害,因而變成下一個Player。

阿夜前腳一踏出房門,我便立即收到了Lydia發來的訊息。我馬上從家中離開,到她下車的地點接她。我一邊走,一邊苦惱該怎樣告訴Lydia我妹妹回來了的事。不過,我想她應該也不會介意吧。

雖然阿夜跟我很似,也是一個多情的人。但是,我們卻有一點不一樣。我是個只會有一個女朋友,然後在外面有炮友的人;而阿夜卻能同時有多個男朋友。就算一開始是SP,最後也會用各種方法把他變成男朋友。因為她向來只會跟喜歡的人發生關係。

我也忘記了是從哪時起發現她是這種人了,不過我也很慶幸有一個跟我相似的妹妹能互相分享這種秘密。

跟Lydia匯合之後,我立刻對她說了阿夜回來了的事。
成家都痴撚線嘅
頭先仲以為要回家
如果係Jane上黎會爆d
精蟲上腦原來真係會影響一個人嘅邏輯性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞