[航空]連登飛機膠討論區82

1001 回覆
12 Like 4 Dislike
Covid 嗰期 333 777去曬澳洲種草 359就大部分ground曬 係得返351擔大旗
加上佢將某啲k轉g
所以777x嚟到
77w有排都唔洗退住
但773都冇乜淨 所謂新幾年都可能過廿年 跟住KE用PW偈唔啱 TG又舊 新航+日本兩大都出名用到盡 醫返都嘥藥費 俄羅支又唔買得 真係得返EK 可以繼續供應 不過話時話其實最新果幾架773都已經喺因航手

所以真係要諗 replacement架喇 747>773載客量都down咗一grade 我諗773換機都唔排除再down
硬件台:有錢不如加多少少直上xxx 又飛得遠啲又慳油啲
自膠
係J轉G
773新極都廿年
就算買人二手機嚟無限loop都似乎唔太符合成本效益
我估最後都係A359 regional / 787
問題係波音機頭一定會繼續keep,cargo用777-8F某程度上更加強化咗波音係CX嘅存在感,直接用A350取代未必會慳到training cost,反而有可能要再train班Airbus機頭
假設77W fleet會downsize嘅話轉啲機頭去78X都唔係咁嘥training cost

反而諗到一個問題78X L1埋到橋未 運豬得一條橋上落應該好災難 turnaround time可能達唔到因航標準
計埋frequency 359係最適合因航
正是,而家17架773機頭如果trans去Airbus,一樣要比training cost

埋橋呢個其實睇機場,TPE無記錯的話長榮787-9或-10 L1都可以埋到橋,日本更加可以-8都做到L1+L2埋橋(當然要好小心)。相反CX LHR試過連351都只埋L1
咁以前嘅econ同而家嘅J一樣應該都唔係咁多人會肯比錢坐😂😂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞