其實點解當年希特拉會睇得起日本仔?

227 回覆
43 Like 17 Dislike
蔣中正可能走到新疆/蘇聯繼續抗日
到時美蘇大反攻日本都係要嘔番哂所有地
希特拉抄墨索里尼喎師兄
希特拉唔保墨索里尼根本冇朋友
日本駐立陶宛大使杉原千畝私自發簽證俾猶太人俾佢哋走難,日本仲庇護上海嘅猶太人,拒絕交佢哋俾德國
好似聽過三分天下?
日本德國都打到去印度就停?
日俄戰爭日本贏,可以想佢制衡蘇聯?
日本人同德國人的性格都好相似,精益求精,吹毛求疵
不過德國工業神話近年真係冧冧地
深受勞動力不足影響緊。

啲鐵路隔一兩年總要撞一下死下人咁。
Btw 理論上美國唔係第一次本土受襲,加拿大軍曾經佔領過白宮,仲燒撚埋
冇睇過佢講過呢啲喎
點都做唔到滿清入關咁正
完全消滅大明
日本咁諗其實又唔係錯得晒
佢哋一早都知美國論科技同工業生產力都勁過自己幾個馬位
日本唯一嘅優勢係人命唔值錢,所以攞呢個嚟賭,賭美國唔願意派兵入絞肉機
就算去到1945年日本海軍差唔多收哂皮,硫磺島同沖繩戰役美軍都仲係打得幾辛苦
如果盟軍進攻日本本島嘅話預計傷亡人數會過百萬,佢哋覺得美國應該唔會願意咁做
呢點佢哋冇估錯,不過估唔到美國已經成功研製出原子彈,所以食咗兩粒之後選擇止蝕無條件投降
滿清又真係狗屎運,可以算係揸住pair A贏咗明朝四條dee
一,二戰個陣美國佬買左好多英法國債,冇得唔幫手打
佢幾飄忽
有時間睇吓Hilter’s Inner Circle
人算不如天算
雖然明朝制度應該算唔錯? 啲皇帝都唔洗做都Run到咁耐 不過最大問題都係東西廠同小冰河期啫
古時候無民族思想
只不過係士人由朱姓漢族轉到愛新覺羅滿族效力
而農民市民都係照交稅
或者掉轉嚟講, 係塔利班睇中咗支共
大家都係同一貨色, 套路一樣的價值觀
不過某程度上又符合官方政策
冇記錯日本想喺滿洲國收容猶太人
為嘅當然係有錢嗰班嘅資產 不過好似冇咩迴響
因為大家都係軍國主義 無話睇唔睇得起

我唸希特拉當日都係想利用日本幫佢分散注意力

而且多個盟友點都好

即係等於普京點解會睇得起維咁上下

只係普丁無唸過自己咁柒
不過嗰次係自己要解放人地反而柒咗被反攻
個情緒有啲唔同嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞