其實點解當年希特拉會睇得起日本仔?

227 回覆
43 Like 17 Dislike
亞洲最強最壞
鍾意食Pizza
蔣經國細佬蔣緯國就係晌德國士官學校出身,德軍攻波蘭時佢就係晌第一波部隊"實習',其後國民黨去左台灣佢都負責裝甲部隊
國際政治從來只講利益,冇邊個永遠盟友
日本個陣可以亞洲扯英美後腿,德國亦冇乜大興趣征服埋亞洲
" 高堡奇人"中設想德日就算勝仗,但一旦兩邊利益有抵觸一樣可以反面

蔣緯國著德軍軍服算幾型仔
我第二次參與德軍的戰役是佔領捷克的周邊領土,叫做蘇台德區。德奧合併之後,上有東普魯士,下有捷克,捷克又有奧國支撐,拿下波蘭實在是輕而易舉的事。德軍進攻波蘭時,採用三個鉗形攻勢,8天就打下波蘭全境,這個戰略和當年沙俄侵略東北所採用的戰略大體一致。

https://f40h.pixnet.net/blog/post/239821862

相比之下俄佬打烏克蘭連柒都唔夠形容,直頭係智障
希特拉=進巨
美國當年冇乜海外介入傳統,最多只諗物資支援,連英倫戰役初期都係由美軍機師駕駛英國噴火,甚至唔想出自已標誌
只係U艇玩大,開始不斷擊沉美國貨船,加同期日本襲珍珠港,羅斯福先說服到國會
應該快速攻破波軍同佢個衝擊係好大
可惜中國當年連自制零件維修都搞唔掂
成個30年代蔣介石嘅中華民國同希特拉嘅納粹德國合作
最後中日大打 德國調停失敗先被迫揀咗日本

德械師
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E5%9B%BD%E5%86%9B%E5%BE%B7%E6%A2%B0%E5%B8%88
1930年代的中德合作
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%B8%AD%E5%BE%B7%E9%97%9C%E4%BF%82_(1911%E5%B9%B4%E2%80%941941%E5%B9%B4)
陶德曼調停
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E9%99%B6%E5%BE%B7%E6%9B%BC%E8%B0%83%E5%81%9C
偷襲珍珠港之前美國都係親英立場
但肯定唔肯親自落水打仗

例如叫英國用海外殖民地租用權交換租借自己嘅軍艦 又派艦隊保護英國商船免受德國U艇攻擊(名義上係「咁啱」行同一條航線「咁啱」同時出發同樣航速 唔係護航英國商船㗎)
但又保持同德國外交關係唔會反面
對日本又係咁上下 講明唔同中國停戰就禁運 先逼到日本向美國反面發動攻擊

因為美國民間當時都係孤立主義
咁有陰謀論講係羅斯福挑釁日本成功 特登將成支艦隊由西岸搬去珍珠港引日本攻擊 某程度係俾羅斯福終於等到
成個日本二戰嘅war effort ,美國如果踩行油,三個月已經可以追到。係講緊計埋打支那果幾年。

所以山本五十六喺珍珠港之後話”恐怕已喚醒沉睡中的巨人”。佢自己都知大撚鑊。
仲可以執雞貸款俾戰後歐洲。又贏多浸。
係1929年仆街先間接加速二戰發生。
應該羅斯福想落場打 但知道民間孤立主義唔想打 所以政策上親英但整體來講唔落場打
直到珍珠港係俾人打先改變民情
開頭中德先係(準)同盟
中國龐大嘅市場同埋自然資源
令德國想同中國結盟多過日本
墨索尼里進軍羅馬個陣德國納粹黨都仲未有
因為日本陸軍抄德國
連政制都係 君主立憲
調返轉睇
強調民族自豪感/國族主義係多數專制極權國家保持政權正當性嘅手段
時光機
國軍當年名稱係國民革命軍
國民軍係軍閥馮玉祥嘅部隊
一場文革reset
中日你揀邊個呀
意識形態相同囉,如果英國黑衫軍上到台都係盟友㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞