其實點解當年希特拉會睇得起日本仔?

227 回覆
43 Like 17 Dislike
戊辰戰爭算唔算
咁點解又蔑視猶太人
蔣介石拒絕簽署德國提出嘅反共產國際協定
好撚諷刺
排猶係歐洲自古以來嘅傳統
Nazi只不過係走向極致
乜撚嘢

冇睇過山本五十六?

希特拉係我的奮鬥寫明佢覺得日本人係低賤同奸詐

因為日本人係一戰襯德國無能力理太平洋搶晒德國殖民地

係希特拉眼中,日本只係英國人隻狗

至於點解會德日同盟嘅原因,其實係好多人錯誤理解咗納粹德國嘅權力分佈

好多人覺得納粹德國係意識形態至上,但其實由第二帝國到依家,德國其實都係制度上好有效率,但上層決策一盤散沙,由各個利益團體分餅

德日同盟嘅原因只係當時希特拉係中日之間二選一所以揀咗比較強嘅日本咁解
以地緣政治講希魔同斯爺爺只係做咗歐洲人幾百年想做嘅嘢,所以維持咗歐洲日後嘅和平
親日派主要係外交部長Ribbentrop 同戈林,親中派主要係陸軍班將領,希特拉就冇特別親任何一派只想日中和好,第日可以拉隴兩國東西兩路夾擊蘇聯
真係要講嘅話 日本由平氏政權開始 一直到1614年大坂夏之陣豐臣氏被滅一直都係處於內戰狀態 不過所謂嘅內戰其實只係武家之間嘅戰爭。

之後嘅話就到幕末薩長兩藩「尊王攘夷」同江戶幕府打對台,之後天皇專政嘅新政府v舊幕府勢力嘅箱館戰爭 同埋最後西鄉隆盛領導舊武士勢力v新政府嘅西南戰爭。
又唔係咁講嘅 最大可能係因為蔣經國仲喺蘇聯留學 親生仔畀斯大林一下唔高興送咗去大清洗就唔好啦
係咪受到1870年普、法戰爭影響?
其實佢哋點做到咁強民族性 咁團結?
而唔係中共用fear控制人民
我記得好似係fake
兩個字 天皇
天皇嘅地位由以前開始就已經係“神”嘅級別 所以王政復古 除咗係直接影響到管治嘅幕府 基本上冇人反對
之後你可以睇到日本嘅政制發展都係圍繞天皇 由普魯士式君主立憲 到大正民主失敗後 大政翼贊會同昭和國家主義(見日文維基直譯做天皇制法西斯) 都係以天皇為核心而發展嘅嘢
Btw 佢哋都係用Fear嚟控制啲人
不過日本人基本上因為接受Propaganda同教育嘅影響
所以冇咩人真係會反對政府
你見佢哋全國總動員 連啲𡃁仔𡃁妹放學都會去工廠幫國家生產物資
就知其實嗰時嘅日本某程度上都係不可救藥
其實一啲都唔出奇,因為無論係納粹德國定係中華民國政權,都係極度反共。如果唔係日本仔開中國拖,當時中華民國分分鐘會入埋軸心國同希特拉裏應外合,東西兩邊一齊進攻蘇聯,滅咗當年世界嘅共產黨大佬,如果係咁嘅話中共就更加不成氣候啦。

當然後來嘅史實就係蘇聯喺二戰後仲可以苟延殘喘足足五十年,最後都係俾以美國為首嘅國家,即係當年二戰嘅同盟國盟友消滅
我的奮鬥好似係讚日本人
NSDAP 1920,進軍羅馬1922
想人地做盟友仲踩人哋?
因為凡爾賽條約對德國嘅限制
威瑪共和國就將啲軍事工業搬到鄰國(瑞典/捷克/奧地利呢啲)
呢啲軍工外銷市場就係中國啲軍閥及民國政府
同時亦將啲編餘軍官外銷:到中國擔任顧問
而一戰後中國同德國簽訂和約 廢除好多咗特權
唔似英國日本呢啲帝國主義 當時中德關係偏向和好
所以20 30年代德國同民國好多合作
嗰時嘅納粹黨極其量只係個細嘅政治組織
到啤酒館事件之後先慢慢發大
廢除好多特權
錯咗時序,墨索里尼崛起嘅時間係20年代初,希特拉係33年崛起
蔣介石國民政府有段時間係同德國行得好埋,並唔係一開初就已經屬於盟國陣營
1920直程無national fascist party添
德國同英語系國家比相對冇咁歧視亞洲人,世紀初大把人留德
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞