其實點解當年希特拉會睇得起日本仔?

227 回覆
43 Like 17 Dislike
邊個同蘇聯反面同盟國唔friends 就係老友
冇話睇唔睇得起
但亞洲線都要人幫手打

日本d title又真係鍾意水蛇春咁長
中日戰爭之前 德國係同民國Fd底
呢個甚至係33年納粹黨得勢之前 德國仲係威瑪共和國時期嘅事
納粹黨掌權之後 德國同民國嘅關係更加緊密
一方面德國想要民國嘅天然資源 另一方面因為關東軍入滿洲建立滿洲國政權 呢個威脅令南京政府想改革陸軍同發展工業 而德國呢個及時雨咁啱就幫到手
其中一個重要人物係Alexander von Falkenhausen
佢喺呢段德中友好時期被派去民國做軍事顧問 當中最重要就係訓練咗10個德械師 同埋提出中日戰爭要採取消耗戰嘅策略嚟磨死日本

上圖為時任民國財政部長孔祥熙於37年柏林游說德國元首時嘅合照

德國政府內部喺中日開戰前都係偏向支持民國。導致德中關係嘅原因有兩個:蔣介石拒絕簽署德國提出嘅反共產國際協定同埋中日開戰後民國嘅表現「未如理想」。

前者簡單嚟講 一嚟蔣介石唔滿意日本同為協定嘅一員 仲喺中國保有軍事力量(關東軍) 另外蔣介石同時唔想得罪蘇聯。Btw 呢個協定汪兆銘反而係支持嘅。

而後者人話嚟講 德國無論人力物力都投資咗好多落民國 但都仲係咁垃圾 甚至連南京都冇埋。 你係德國會唔會揀同民國劃清界線 止蝕離場?
二戰前夕納粹仲諗緊搵中華民國定搵日本結盟
當時嘅中華民國同德國嘅經貿關係好好
我知,林青霞丫嘛
事實的確係亞洲最強
中日戰爭要採取消耗戰嘅策略嚟磨死日本

德國算唔算石頭腳
咁樣害盟友
當年

大日本帝國有大和號武藏號又有航空母艦現代化戰鬥機

小支那有?
包括啲咩意識形態?
反猶?
I mean 英國黑衫軍
美帝戰後直接租用香港咪好
我會話戰略誤判囉 同日本三月亡華論差唔多
因為當時Falkenhausen認為日本捱唔到消耗戰。同係島國嘅英國 因為有一大堆殖民地所以先有本錢可以磨 但係日本咩資源都缺 連石油都要入口 消耗戰佢哋點打?
同埋參謀本部邊個會諗到民國有德械師都可以打到咁款
(得10個師就算數啦 原本好似話計劃練30定60個德械師 但係因為中日戰爭爆發而冇再幫民國練)
一樣會比返中共
唔好講啲勁唔現實嘅嘢
大和武藏作為奇跡武器出擊 兩架都係去送頭
現代化戰鬥機... 姑且我當你講零戰 去到太平洋戰爭已經落後過美國嗰啲 仲未講班痴線佬主張神風戰術 嗰一大班原應訓練新人嘅熟練飛行員去晒送死 真係多得佢哋唔少
熟練機師死晒唔係因為神風戰術
想講畀美國嘅防空獵火雞?
留學德國嘅日子蔣緯國徐咗學習軍事知識亦迷上咗足球,退役後成為中華民國足協主席
搞到軍港咁未必會
或者會有駐中美軍
但中日戰爭咁玩法
就算美帝淨係禁運都夠玩死日本
最終日本真係比民國嘅消耗戰玩死咗

𡃁妹時代的林青霞
瓜島戰役死傷慘重啦
當年就係想搞聯中抗蘇,香港一定係籌碼
日本有冇試過內戰?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞