其實點解當年希特拉會睇得起日本仔?

227 回覆
43 Like 17 Dislike
納粹黨提出既優生學會睇得起亞洲人?
的確係,當年希特拉係將中國人(中華民國政權)稱之為「榮譽雅利安人」。

佢曾經講過呢句:

「對自己種族的驕傲,這並不意味著蔑視其他種族,也是一種正常和健康的情緒。照我看來,中國人和日本人在過去從來不是種族意義上的低等民族。他們都屬於古老的文明,我得坦率承認他們的傳統要比我們的優越。他們完全有理由為此自豪,就像我們為自己的文明而自豪一樣。事實上,我相信中國人和日本人在他們的種族自豪感中越堅定,我就越容易找到和他們相處的方式。」
不如你問下點解會揀意大利
希特拉有睇開日本動漫
美術老師們把我趕出藝術學院,現在後悔已經太遲了~
墨索里尼係希特拉師傅
其實希特拉對中國幾好,派軍事顧問幫蔣介石,四行倉庫之戰表揚冒住戰火獻旗嘅女童軍,駐中國大使Trautmann調停日中戰爭,汪兆銘政府能收返所有法租界都因德國向法國維琪政府施壓。
唔夠力反共
利申 唔熟
但二戰嗰陣中華民國唔係同盟國嗰邊㗎咩

師兄可唔可以講多啲
講緊汪精衞
唔係蔣介石
我記得前期國軍係德國幫手訓練
d geer都係德國野
竟然有段咁既歴史
初頭英美都係袖手旁觀係得德國撑中國,南京都係納粹黨員John Rabe帶頭設安全區同日本對抗
希仔只係中國同日本揀一個, 佢本人並冇咁了解中國同日本嘅精神上分別
反而卑斯麥一早睇到透日本同中國人對事物上嘅分別.
需要盟友啫
德國冇乜殖民地,海軍又唔夠勁,u boat都係喺大西洋出沒
諗住太平洋呢邊有個日本牽制住英美場仗會好打啲
估唔到美國咁痴線,自己落場打兩個戰場,同時幫西歐蘇聯中國輸血,都仲綽綽有餘
希魔當年買兩邊注
始終覺得中國地大物博
跟住變左做生意
訓練軍隊軍備都係錢銀往來
自己個仔都係去德國受訓

蔣介石個仔*

同埋好貴買左隊德軍裝備既部隊
但唔捨得用
我相信中國人和日本人在他們的種族自豪感中越堅定,我就越容易找到和他們相處的方式
算唔算講中咗 中國人越自大就越近極權
真係最衰又係美國佬
蔣緯國唔係親生,係蔣介石義兄之子,一出世就過繼俾蔣介石,留學德國軍校有份參予攻打波蘭
遠交近攻
有傳說希特拉喺奧地利兜踎嗰陣有個中國人家庭幫過佢,所以佢對中國有好感。
呢啲機會對於國民軍真係千金難買
因為日本仔種族值真係全亞洲最高
你睇而家英美都決定比日本仔加入五眼聯盟就知啦屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞