用ChatGPT已經可以學晒所有嘢,點解仲要俾十幾萬去讀大學?

171 回覆
31 Like 415 Dislike
係,連登仔大部分個思維都係只問立場,不問邏輯
由此可見啲人就算讀咗大學都學唔到我上面所講嘅嘢
岩, 簡單明確

只要pass到, 冇人理你中間係咪出猫得返來
第一個回覆就咁高質
你去見工, 人地都係睇你有無degree/牌
你同佢講你用ChatGPT學, 成份CV一早俾人screen走左啦
最主要chatgpd出黎個d野無人認證係咪真/岩spec./可信/有人承擔責任/出處等等問題。
現今版本完全只係作為輔助工具
亦唔代表所有人識用所有功能去滿足同取代學術需求
比如醫生律師,病人訓係手術床上面等你gpt下一刀點樣切?
法官等你gpt個論證?
作為讀過大學既人唔認同你咁膚淺既定論。
入完U 都仲係人礦
現實係部分大學生日日走堂上莊屌閪,臨考試先溫書
咁讀嚟做乜
個學位冇用
個課程啲知識自學又學到
咁講下個價值你點計出黎
入場卷係用錢嫁喇
名校都係燒錢
chatGPT 其實每日都燒緊錢
遲下一定收費
仲有係100%信晒,有d野要識先知答案岩唔岩
當然
大學原本就係有錢人嘅玩具,而大把有錢人嘅玩具係窮撚眼中確實都係冇用
無意冒犯,純討論

問題徵結係睇下你係咪揀啲廢科讀

覺得學位無用嗰啲
或者好似樓主覺得學位唔值咁貴學費嗰啲
覺得學位課程上網自學都學到

以上代表咩?
代表你揀嘅課程廢
出到社會工作,都好容易被人取代

而你點解唔揀好嘅科讀,代表咩?
代表你讀書廢
輪唔到你揀

如果讀到自己心儀想讀嘅嘢
唔會覺得係無用/浪廢/貴
個field專到冇content farm就得
有埋plugin後,自己google scholar餵文俾佢跟就得
Pin this
淨係人脈、social技巧都已經ChatGPT冇包
識啲野
大學係買證書
樓主俾人秒左你仲要佢pin
chatGPT錯到七彩
本身有做翻譯
之後無聊cap一段日文文學小說既段落叫佢翻譯
只可以講好過google translate少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞