用ChatGPT已經可以學晒所有嘢,點解仲要俾十幾萬去讀大學?

171 回覆
31 Like 415 Dislike
認真討論,點解我哋仲要俾十幾萬去讀大學?用ChatGPT完全免費,又可以隨時隨地學,又可以幫我哋搵resources。到底一個大學學位仲值唔值十幾萬?
因為貴 嘅從來都唔係知識

而係「認證」
思考方法同訓練chatgpt點教到你?
等於樂器你篇好曲再電腦gen出黎都彈到首歌,但你拎上手識唔識彈?
冇chatgpt 之前都有圖書館
為咗個牌,為咗張cert
不過老老豆豆其實chatgpt 有時會鳩噏d 野 即係佢會講d 睇落好合理但錯既野
你無返咁上下學識你係辨別唔到佢到底講緊既野係真定假
ChatGPT錯到七彩
依家想討論嘅喺用chatgpt都學到嘅嘢,點解仲要俾咁多錢去讀個degree番嚟,冇話大學冇用,只係唔值呢個價錢囉。
你都要學咗基本野先識問
唔計讀完有機會擴闊社交圈呢樣野,degree係教你思考方法同訓練,唔係淨係傳授知識你用chatgpt搵到既野,當然有幾多人明呢樣同認同呢樣野就見人見智,大把人死碌爛碌碌個degree當求職入場券。
幾十萬對值唔值因人而異,而且冇人揸住槍呢你讀。
未有ChatGPT 時,已經有Google searching engine
好多專業,讀U+exam+實習先有牌

讀垃圾科嘅,就話讀咗同無讀無分別啫
理論上你唔俾錢都可以去大學sit堂
證明俾錢唔係想去讀書學野,係想要張沙紙
因為嗰十幾萬只係我用嚟買張沙紙做保險。喺購買嘅過程裏面,我順便學吓啲知識咁解
唔講你係咪真係學到
無證書點樣證明真係識先
無證書cv直接被HR filter走,工都無得見,你識飛都無用
其實死左咩都唔駛理,點解要生存
最基本解釋,讀工程或者理科要做過實驗先會明某d concept,大學先提供到實驗設備比你。
同埋或者可以話「讀大學」呢樣嘢,係一樣最低級同埋簡單嘅工具去判斷一個人智商嘅下限
有open book你都可以考得好差
你咪𠹌on9 la
讀大學淨係讀書咩

一個持牌醫生門口掛住多張乜乜學科畢業嘅cert
一個chatgpt醫生門口掛住多個由chatgpt教落嘅成功操刀例子同客戶多個正面評價
你入邊間睇病
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞