用ChatGPT已經可以學晒所有嘢,點解仲要俾十幾萬去讀大學?

171 回覆
31 Like 415 Dislike
叻喇叻喇
我覺得中學小學先係,可以執哂佢反正你張cv都唔會寫中學小學落去
ChatGPT, 其實仲係bb 班, 唔好吹到佢好勁咁
我覺得係作為inspiration多
但有基礎好重要
你會分到邊啲可取,邊啲唔可取
中學小學先最重要
咩基礎都冇,一㩒就有人同你講係點係點
仲要啲答案有機會錯
好易照單全收一啲錯嘅知識

而且冇基礙都唔識develop落去思考
好似你用計數機一樣計到數
但你唔會明背後logic

同埋中小學其實自律性好低
你畀部電腦佢,9成9做埋啲on9嘢
連上網課都要老母棟喺到望住佢上
你估佢哋會自律自己搵知識學咩
佢問得出就知佢有幾醒啦
好specific問一個問題係好過問人
但係成個課程由淺入深
點樣學先最融會貫通都係要靠人
儘管現今的自然語言處理技術已經相當先進, Chatbot 也能夠回答許多常見問題和任務,但它仍然有其局限性和不足之處。

首先, Chatbot 學習的知識是有限的,它僅仰賴先前的訓練資料和演算法來回答問題。這意味著當 Chatbot 遇到新的問題或情境時,它可能無法提供適當的答案或解決方案。而在大學裡,學生有機會接觸到更廣泛的知識領域,並學習如何獨立思考、解決問題和進行創新。

其次,大學教育不僅僅是知識的傳遞,還包括了許多其他方面的訓練,例如批判性思考、溝通能力、團隊合作、領導力和自我管理等。這些技能和素養在職場上同樣重要,而大學教育可以提供一個更完整的學習環境來培養學生的能力和態度。

另外,大學也是一個社交和人際網絡的平台,學生可以在這裡與不同背景和專業的人互動和交流。這種人際網絡在未來的職業生涯中也非常重要,可以幫助學生建立關係、尋找工作和發展職業生涯。

總的來說,雖然 Chatbot 能夠提供一些基礎的知識和解答,但大學教育的價值不僅在於知識本身,更在於學生綜合素質的培養和發展。
叫gpt 計數
讀唔到U嘅人先會咁問嚟拎認同感
冇架 你叫chatgpt印張cert俾你啦
如果本身對嗰樣嘢唔熟悉,畀嘅嘢10次錯2次都夠死,仲要要佢畀journal paper一定係亂gen啲嘢出嚟,唔知點解樓主會覺得同大學教育有得比
可能就係入唔到先想貶低大學嘅價值
Chatgpt啲嘢唔一定準
同埋你問深入啲佢已經唔係好答到,都係答返啲大路嘢
又一個以為LLM係萬能嘅傻鳩
Chatgpt無database呢樣野
就算你用gpt codex呢部分都係會gen錯code
用家要有能力自己debug
讀咩degree有得包埋學思考方法
因為人地會認為,有腦係Chat GPT 唔係你。
乜database呀

你好染

問下chatgpt佢有冇database
你試完先開po好嘛
因為而家未有 腦晶片 .
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞