用ChatGPT已經可以學晒所有嘢,點解仲要俾十幾萬去讀大學?

171 回覆
31 Like 415 Dislike
中小學其實自律性好低 -> 完全同意

當年考CE英文Syl.B 前一晚仲喺度通宵打緊機戰F完結篇,第二朝半睡不醒咁考,最後C咗。,好後悔唔認真咁去考
成個po 好多懶醒豬頭柄
AI對社會衝擊咁大
樓主拋磚引玉 就起曬鋼
事實上 美國果邊少咗人讀degree 都關AI事
讀U求知識 其實有AI 你真係唔洗「知識」識問就得
讀U求認證? 咪香港仔思維囉 出到去大部份工 don’t give a fuck咁制
其實就算畀你入到U,咪又係自己讀
根本班Prof都唔會點理你,準時出分畀你就算
不嬲大學係自學
非常佩服你既神回覆
ChatGPT只係網絡有既野先答到

世界好撚大,網絡上無既野,即時收佢皮

創新之類,佢根本都唔識
叫佢Generate 一條複雜少少嘅excel formula 都Gen 左好幾次,仲要人手debug
chatgpt 俾唔俾到讀大學所得到人際關係網絡, 當然對毒撚黎講係無分別
係阿 幫ChatGPT交學費讀埋個學位
日後ChatGPT仲可以出去見埋工
公司日後出糧俾ChatGPT
完美
同藥廠點解要設計到隻藥有副作用一樣
chat gpt 會話你知其他人諗緊咩?
Chargpt 唔識計數
如果你真係靠gpt考到大學證書嘅,你做完show出黎,咁睇下市場有咩反應
最抵死係 有時你point out佢錯啲乜
佢會好真誠咁認錯 然後固執地答多次個錯嘅答案
好似啲膚衍緊你嘅細蚊仔咁 攞命
chatgpt仲係成日鳩答
新科技嚟
邊有咁快改到固有社會結構
同埋佢仲係測試階段。。
大學原本就唔係職業培訓
去應徵,同腦細講:我ChatGPT畢業架,你咩quali先
3.5 定 4.0 先? 聽講4.0考bar嘅成績係中上
大學第二個用途係人脈
而且現在有了AI之後,認證可能會更難。下一代讀書的人要競爭的不單是其他同學,還要和日新月異的AI競爭。Good Luck。
所以讀乞食科嘅出黎唔好怨,條路自己揀仆街唔好喊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞