用ChatGPT已經可以學晒所有嘢,點解仲要俾十幾萬去讀大學?

171 回覆
31 Like 415 Dislike
別高估你的自學能力。
因為chatgpt仲係成日錯
問親佢D factorization都係亂咁來, wolfhamalpha仲準過佢
其實識上維基已經可以做博士,點解仲要讀書
因為讀大學除咗學"知識", 更重要係學"如何學習", 時間管理, 與人協作, 資料搜集, 基於資料同事實建立自己論點, 有條理地表達自己見解
當然好似樓上所講, 張cert係作為一個認證
大學其中一個最值錢嘅位係 networking
有無聽過大學其中一個目的係learn to learn
呢個問題真係好深入,值得好好討論。

首先,AI,例如ChatGPT,確實可以提供大量嘅資訊同學習資源,但係佢哋未必能夠取代所有嘅大學學習經驗。例如,實驗室實習、小組討論、項目設計、領導訓練等等,呢啲都需要面對面嘅互動同實踐。

其次,雖然AI可以提供嘅知識廣泛,但係佢未必能夠深入解釋一個特定學科嘅所有細節。而大學教授通常有深厚嘅專業知識,可以提供深入嘅解說同指導。

再者,大學唔單止教書,佢哋都提供咗一個社會化嘅環境,讓學生能夠發展人際關係、領導能力、團隊合作等等。呢啲技能都係人生中好重要嘅。

而最後,大學學位喺很多行業都仲係一個就業門檻。雖然有越來越多嘅公司開始接受無學位嘅求職者,但係有學位通常都會有更多嘅機會。

總括嚟講,大學學位嘅價值係依賴於你嘅個人目標同需要。如果你需要某種專業技能、或者尋求特定嘅職業發展,大學學位可能會好有價值。不過,如果你主要係想要學習新知識,可能就可以考慮用AI或者其他自學資源。
咁on9嘅問題都問得出
ChatGPT有冇得住hall 有冇得食女 有冇得跳何東精神?
其實我唔明點解要設計到咁
搵資料黎講完全唔好用
先不論大學張cert 價值,
只討論你話chatgpt 代替真人教課

chatgpt 教你基本維基內容都仲可以,你叫佢計條path, 錯q 到九彩
邏輯都怪怪地

叫佢幫手寫文都要左執右執先出得街

你跟chatgpt 學野唔係唔得
但今世代未得
就算唔講圖書館,都有 Google search 啦
知識你要的話從來唔難搵到,只係有無心去做。ChatGPT 仲要有機會畀錯嘅資訊你 (仲要講到似層層)
事實係用大數據 train 出黎咁樣樣充滿 reverse engineer 成份嘅model 係好難 fact check,除非當初輸入畀佢訓練嘅資料全部都非常準確。但係咁樣樣成本會太高。所以 fact check 係唔應該依賴 chatGPT, 至少而家唔可以
ChatGPT已經幫你做晒野,點解要「學」?
總會有啲傻仔成日問xx出現左點解仲要讀xx咁中二病
咁ChatGPT己經可以做曬你覺得可以做既野,點解公司仲要請你?
最重要係考大學呢個位
用嚟篩走垃圾
Fk you
權威性
冇chatgpt果陣,你去圖書館咪一樣學到
鬼唔知呀媽係女人咩 google都學得唔啦
你咪試吓冇cert
好似樓豬咁 冇獨自思考 淨係識人講乜佢聽乜 乜都照單全收
咪會覺得唔使讀大學 淨係chatGPT就夠用
係呀,大學冇用架,你唔好讀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞