用ChatGPT已經可以學晒所有嘢,點解仲要俾十幾萬去讀大學?

171 回覆
31 Like 415 Dislike
而且現在有了AI之後,認證可能會更難。下一代讀書的人要競爭的不單是其他同學,還要和日新月異的AI競爭。Good Luck。
叫佢搵公司背景可以完全錯哂
要識問同用
大學訓練你點判斷個樣statement 係唔係正確
經過research 反覆認證
你連呢啲野都唔明 你用chatgpt la 佢有一日叫你跪係到叫 你都會信
無chatgpt都大把書可以學唒d野 你十幾萬係買證書 u life 同出糧比教授
師兄 呢啲咪叫有讀過書囉
受小弟一拜
冇話浪唔浪費嘅~ 不過會令將來多啲潛再機會咁解 如果真係冇 都唔應該為此覺得遺憾

你用中學名校嚟比較本身就唔fair
中學名校要同大學名校比先公平 咁嘅話我依然覺得大學network 好過中學network

咁如果你話中學名校對比「一般」大學 咁應該真係前者會好啲
讀大學用嚟識人 建人際網絡
超執刀全sss
Gpt 學曬姐,唔係你學曬呀嗎
好癲
完全活係自己世界嘅人
係咁generic嘅討論打一大堆九成人都唔明嘅嘢出嚟
你get 錯左
答HR chatgpt 識
between HR最應該俾AI取代
其實一向知識就係無窮無盡,你可以睇書、google ……whatever 就可以獲取知識

同讀大學只係其中一個獲取知識的方法啫
有啲嘢你無讀大學,都可以自己上網汲取該行業知識
睇你個人鍾唔鍾意學習,
我自己都鍾意睇書、上網學語言、維修

你中、小學都免費咗啦喎
讀大學都唔貴啦,
人哋請班教授,人工都要
背後又要support研究、仲有office 成班admin.
成立一間大學、人才、維修、設施,咩都係錢

學歷係當入場券揾工,專業執照一定更加要學歷啦
視乎你講讀啲咩知識範疇

例如大學讀醫,唔通同ChatGPT問問題,你就做到醫生?
讀呢啲科溝女溝4年算啦
真係有人咁on9覺得返學係去學習知識?
依到9成人唔會明你噏乜
Mark Cuban 其實都講過類似嘅說話 “learn how to learn”

我都好認同
讀書係去識人擴大個圈子

知識有撚用咩

個個都學到啦 學你話話齋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞