700萬多少少筆直換樓 有初步諗法 想拎多啲意見

174 回覆
5 Like 43 Dislike
三寶要明火就樂
要會所大少少同SHK就爵
急住買爵樂都冇盤先揀立坊
我個層好多人睇咪又係賣唔出。成棟都冇成交。呢家d人買二手要賤價先買
雀大把盤 南爵低層望下dan6又一日
想換樓 等得好苦 價又減過 之前未減都有人睇下 依家直情冇人睇
同樓主一樣睇岩荃灣 但無奈甩唔到手
四小唔得 就搵九龍城/土瓜灣
會所廢d, 區舊d, 但仲係市區 交通方便
唔要景,750-800萬有400-500尺
我果棟單棟舊樓 今年除左我都係得1單成交 平時都唔多盤放 所以冇乜得點參考我都係減下減下砍左30萬先甩到
愉景有睇過 自己麻麻地,之後應該會睇埋啲小眾選擇
係咩價位既樓 我減左成40萬都成效唔大
落雨打風果度仲慘過住村屋零配套,得一條每15-20分鐘既巴士線
石棺藏屍
抽新樓/5年內樓啦,上面嗰啲會所你全部唔會想去⋯
400頭砍到400
這個分析中肯
爵悅:
優點:SHK品牌,屋苑管理,會所設施齊全 (eg 室內暖水泳池),天橋接駁西鐵站 (大約10至15分鐘)
缺點:開放式廚房,水冷冷氣,管理費貴,行去西鐵站大約10至15分鐘,附近係工廠大廈

樂悠:
優點:明火梗廚,會所唔差,實而不華 (eg 有網球場,好多大型屋苑都未必有),多伙數攤分,管理費平,有小型商場 (有惠康、七仔、大家樂、郵局,基本生活所需無問題)
缺點:單幢樓,無乜公共園林空間,一層20伙,繁忙時間要等𨋢,行去西鐵站,比起爵悅用多3分鐘

優點與缺點,在價錢反映晒
荃西三寶,萬景峯 一定新啲,方便啲,但係價錢貴一大截

立坊:諗唔到優點,無商場,會所設施少,管理費唔算特別平
以同一戶型比較,呎數比其他二寶細,但係業主開價 lump sum 就開到與其他二寶一樣,計返呎價就貴咗
所以真係其他二寶無盤,買家才會考慮佢,買咗嘅話,預咗將來唔易甩手
嗯!昌榮路巴士站去葵芳/沙田又得
葵涌公立學校(昌榮路迴旋)又有車去東九龍/葵芳,行去呢D 站5分鐘都唔駛
都啱,要 行幾分鐘路都的確係勞役身心,最好就係30秒到港鐵站,無需淋雨日曬先係優質生活
半個香港都比你問曬
縉庭山個景昇柏山3房好抵玩
講交通,昇柏山好過縉庭,係大家都無配套
雀仲有以下呢d問題:
1. 等lift 好撚耐:3寶之中最高,繁忙時間親身試過10分鐘都落唔到樓
2. 酒店式設計:3寶之中走廊最黑一座,睇過樓就知我講咩
3.保安公司最on9:特別係西爵,試過冇問我拋左我d淘寶;荃西個d MTR 管理好好多
4. 樓下好多大車經過,條路又多狗尿屎

優點與缺點,在價錢反映晒
荃西三寶,萬景峯 一定新啲,方便啲,但係價錢貴一大截

成日好多雀友同荃西三寶比,其實仲有好多係中間
愉景、環宇、映日、御凱 呢d都好過大窩口工廠三寶
嘉里點都好過長實嘅
睇餸食飯
縉庭都叫十分鐘行到大窩口站
落條樓梯國瑞路有巴士搭出九龍
係無遮無掩

昇柏要行返斜路上去
一係就童珍個邊去沙田、北區快

但住呢兩度,都係有車就好爽,青山公路/5號高速/屯公
呎價同尚悅差唔多,行8至10分鐘到光輝圍嘉寶DK pizza wetime 龍川 惠康 麥當勞 佳寶 ,配套係要行先有,行得係多係少見人見智,不過呢個單餸飯講唔上過價,個人意見
昇柏山去大窩口站,可以喺屋苑油麻磡路入口,經油麻磡路轉出去傳屋路縉庭山去大窩口站,行多5分鐘左右,但唔駛上斜,而回程則可以喺縉庭山繼續向國瑞路落斜,行多5分鐘喺國瑞路入口返屋苑 ,都係唔駛上斜
無計,住慣落樓直到港鐵同樓下巴士總站,落雨一落樓要開傘已經接受唔到
深井碧堤半島
-廿年樓
-有會所
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞