多倫多生活討論區 71

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
啱啱搵咗間condo租
而家上amazon 睇緊家品嘢想送定貨一入住有得用
但係我又未收鎖匙嗰啲
想問下呢度啲condo一般送貨係咪俾大廈concierge會同你keep住先呢?
有限體積同大細
唔過既就會keep 住concierge
過既可能會放係屋企/唔送叫你去pickup
但跟程序既話應該要填份form 授權比佢地先會幫你keep
我住嗰度無咁複雜
細至滑鼠,大至成箱香港郵址大盒移民野
都係concierge keep

層主自己聽朝落去問下佢嗰棟做法就最穩陣
放屋企意思係都係就咁放門口?
Yes
不過橦橦樓唔同 建議問下landlord/management
因為過幾日先收樓
但係Amazon show早咗寄 所以而家頭痕緊
我都明幢幢唔同 不過想上嚟睇下多數係點做
Anyway thank you
冬天就算大多9成時間都踩到commute,依到又唔係雪多,如果你話怕凍就無計
一日未closing (交鎖匙) 個單位仲係under業主
份件到咗management 會通知業主 (或者而家既租客)落黎收件

我係你就快啲通知業主,同佢講你喺Amazon 買咗野,但早咗到。通常concierge 會keep份件 7-10日左右。不過都要睇佢哋有冇位放,你份件有幾大等等。所以通知完業主要再同Management 講
一嚟就出大絕,唔釣多陣魚先
用返樓上個句:我唔知,睇唔到
想問下考G 有咩特別/注意?
以line5速度起地鐵定起bike lanes 會快D
咁佢又真係幾正嘅 加拿大人 住York Region唔知邊度 無得講佢唔熟加拿大啦 又會踩單車 百萬Youtuber
分析得又好
merge highway果陣記得踩快d
住London
你冇見過人喺馬路踩嗎?
有好多劃埋條綠色線畀你
到路口甚至有左轉線
你敢唔敢用係一回事
設計得好唔好係一回事
但馬路踩單車係完全容許兼可安全地進行
好多馬路唔適宜整bike lane
要你同其他人share the road反而係其他人自私?咩道理?
好貴呀啲屋租
commute最緊要reliability
正喎又可以呃ohip
人工幾多?
我發現如果唔洗上highway踩單車可能仲快
今朝出門口同個踩單車嘅差唔多時間出發
大家都係一條直路
但佢唔洗塞車仲早過我過咗我公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞