多倫多生活討論區 71

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
諗起最近仲有個市長候選人話bike lane 垃圾 起太多 唔再起要拆 俾人串佢可能成年後仲未踩過單車
依排夏天見到啲單車車隊 10幾個人 用嘅位同一架F150差唔多塞車咪就係咁嚟
隔離Montreal bicycle-friendly好多
車隊road bike 踩得快既算係咁
有時一條友踩得慢又冇bike lane 塞住成條線
屌佢都無用
大家互相相害緊
唔會屌佢啦
政府唔畫多d bike lane 佢都係受害者
事必要踩過單車
畫多d bike lane 就少啲車lane或者street parking
一係食行人路

條路就係得咁闊
點樣分餅都總有人唔高興
有冇巴絲做accounting firm要CRA RepID
但自己未file 過tax return同CRA account
可以點申請番個RepID 打去問佢又話得offline access
就係話佢唔知踩單車嘅人有咩感受
只係當單車係小朋友玩意
睇下做城市規劃決策對呢個城市有咩諗法
Bike Lane 其實好事嚟 我見有啲人都提到會對商鋪生意額有幫助
可能街都無出
天氣暖少少已經週圍都單車
去 Montreal 十蚊雞巴士係咪冇晒。
坐go bus TTC 唔俾錢
我淨係46年前喺Centre Island踩過 單車, 從未係街度踩過。多倫多原本既道路設計係無預算俾人踩單車既。 所以加咗有單車專用線,會增加交通壓力。我試過一日內見到三次單車同車既意外。我自己都有幾次驚險經歷。所以我都盡量避免落DT。
19 square one?
好多冇bike lane嘅地方 照樣踩上去架
例如啲舊橋舊馬路 根本冇位起條bike lane
有啲會喺慢線上畫啲箭咀同單車符號 就係畀單車並行架喇
好過你揸上行人路 危險兼非法
講真揸行人路邊有人捉
你唔好玩野踏勁快, D人都冇咩野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞