多倫多生活討論區 71

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
揸車嘅好多缺乏要留意單車嘅意識
踩單車嘅有啲又缺乏要畀人望得見嘅意識 神出鬼沒周圍唧 又唔遵守燈號停號
來回幾錢
單車同車都係使用同一條路,但係踩單車既好多都無遵守交通規則。最危險就係右轉。同埋點解單車唔使登記同買第三者保險?(除非可以証明你home/tenant 保險covered it)仲有就係年齡限制。揸車都有年齡要求,點解喺某啲交通繁忙既道路或時段禁止某年齡以下既小孩踩單車。當然,車轆24 吋(61cm)以下既,任何時後都可以喺行人路度踩。所以唔影響啲細佬踩單車返,放學。我認為啲政客淨係講增加或者減少bike lane而唔解決其他道路安全同liabilties問題就係斬腳趾避沙蟲。Bike are here to stay. 就算你哋贊成或者反對, 都唔會改變。 應該面對現實,諗辦法完善個安排比較有用。
https://isure.ca/inews/bikes-and-home-insurance/#:~:text=Most%20home%2C%20condo%2C%20and%20tenant,a%20bike%20is%20just%20that.
relocate
如果簽左一年死約都唔係咁易relocate到
所以唔單止係bike lane 仲要係protected 唔係喺慢線隔離油咗綠色地下就當係
我夏天都會踩單車 好多人紅燈都係唔望右就轉右
如果我喺行人路踩 我見到啲司機掛住望左 我都係唔會過馬路 有次幾乎被條仆街撞到

最根本問題就係條街太撚多車 而車好容易導致意外(太多盲點、超速…)
所以你先會關注點解單車唔使買保險/細路點算
但多倫多喺減少車流上係0努力仲要起highway 放幾十萬人入嚟但cut transit嘅班次
飲完酒踩單車算唔算醉駕
試過隊完草踩一做運動就sober所以無乜嘢
有冇咁多人搭架19 呢到已經可以搞個car pool
架19真係好濕鳩 停好耐 有錢買車就唔好搭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞