多倫多生活討論區 71

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
你係咪覺得每個月俾少啲就等於平啲
我唔係話反對二手
但而家炒到咁唔值得
窮既更唔應該買二手
窮人仲學人食炒價?
平個啲仲一定伏硬
仲要新手咩都唔識
寧願你窮就去lease好過
起碼比完舊錢小好多野擔心
留意下 佢用3/4萬嘅二手車比較車價
但係用爛車比較出事率
無謂同佢理性討論啦
咪話你啱
短期比少啲仲買到最新服務同人身安全多啲保障
過多幾年咪另外自己再buy out或者另外再買
去到個時拎埋身份咁都仲未有錢就自己問題啦
我用埋lease車比唔見你講?
我分享建議你唔信咪拉多啲人去買二手錢7囉
全加拿大都炒貴晒
連爛車都炒貴埋
你買完唔聽人意見咪算囉嘴咁硬
而家我有無逼人一定要新車呀?我比意見者
啲人確實想買二手咪買囉
咁多野講自己買完二手條氣唔順呀
依到真係好多天龍人,好想幫佢哋含撚
岩岩到埗多倫多 好奇想問大家過濾完既水會唔會煲黎飲
煲完會唔會無甩咁多頭髮 好撚驚甩頭髮

另外廁所洗手盤開熱水 水出黎會奶白色係唔係正常? (凍水係透明)
唔煲嚟飲仲可以用嚟做咩
又老吹叫人買新車
我都渣緊架civic 04 年車,4000 蚊
每日都開心使用緊,係就係option 無你新車咁多
但我覺得作為新手過渡期有咩所謂
睇件你以為自己好醒真心好笑
就咁飲
唔得架 揸錢七佢會打冷震㗎
晒鳩氣啦
我不嬲唔建議新手買新車
好簡單一樣野,新手買新車,轉個頭花左撞左
整定唔整?如果有咁既能力同貨去整既
咁我覺得買新車岩!

但如果本身黎加拿大,錢又未搵到好多,又唔係帶一大舊錢黎,係咪必要買新車?
係可以供呀,但你知呢面好睇credit , 借一次錢對新移民黎講一黎好難,二黎會傷credit !
好多新手就係聽到呢類人鳩up盲目走去買新車
最後搞到自己生活負擔好大
https://www.ontario.ca/page/ministers-annual-report-drinking-water-2022#:~:text=Ontario's%20drinking%20water%20is%20among,to%20protect%20this%20precious%20resource.

可以買濾水器濾完先煲嚟飲 都有人就咁飲
廁所熱水有冇試過放一陣熱水睇下有冇改善?
唔理啦 最緊要買新車同加齊安全系統
廿年前啲人冇鏡頭冇sensor揸車一係特技一係搵命搏
屌,有得簡邊個唔撚想買新車
大天窗可以車住條女訓住睇星星
唔可以話你錯嘅
新車有咩事拎返dealership搞就無野
二手車無相熟車房有咩事都會頭痕
同埋二手車萬一有safety problem 係會好危險嘅
但人地買得二手車就條路自己揀
唔明有咩好嘈
新車又好 舊車又好
買車前計好數 將貨就價咪算
揸新車舊車係呢度咪又係代步為主
你話買g class買跑車就另計啦
fsw抽開個分幾高你知唔知先
總之唔買新車就係傻鳩
480 ielts全爆再執個master就得啦...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞