90後 00後最爽 80後最撚慘

184 回覆
106 Like 1149 Dislike
咁好笑, 你句說話代入其他年代的人有乜分別, 明明就係自己係到怨哂全世界, 就話其他世代好爽, 乜乜世代好慘
你地講到80後好著數, 又話人打份垃圾工, 你諗下當年佢地幾多歲+經濟環境, 80後咪又會話70後, 60後著數,

我同意係越後生機會越少, 但最終其實根本就係運氣問題
但BNO用錢係買唔到
80 後細個, 即係90年代o個D 艷星性感女神乜乜乜, 全部D 波細到
00後 大波?! where?! 00後仔 表示身邊10隻手指數得晒 0呀!
80後最撚廢
呢批至係香港黃金時期渡過兒童青少年期
唔似70後入大學要爭崩頭
又唔洗好似90後經歷教改洗劫
屋企有少少錢去外國求其兜個圈返香港可以扮專才
英文唔識中文又唔熟
抬又唔得搬嘢又無力
剩係識得問點解無protocol點解無指引
係公司最無用就係呢啲
如果你可以用低利息,借九成半去買一項投資產品而你唔去買,咁你嘅邏輯都成立

樓,係一項有好大槓桿嘅投資工具

80後亦可以用佢係咁加按再借,一開二,呢樣嘢唔係個個年代都可以
股票都可以槓桿既,升咗一樣可以加,仲可以低入場門檻,升幅又大,你唔講呢啲?
你用唔用到H+0.65借九成半先

同埋樓宇按揭係分30年去攤還,股票呢?

算吧啦你
有幾多個大學生會儲一年錢就買樓呀?
你都幾好笑,一定要H+0.65再桿9成半你先賺到錢?
早幾年入吓美國啲科技股坐幾年賺10倍8倍基本上上都唔係問題啦。人地唔槓桿幾十萬都幾變幾百萬,半退休緊啦,你仲講買樓供30年
再講,你諗下買樓入場門檻高定買股高,邊個受眾高。
以前有幸扑過啲所謂大波女同學,其實都係c咁上下,只係吸手波size
到而家年紀大咗有埋家庭,跟本唔會再有機會食啲大波00後
睇嚟都係應該啲未買過樓嘅失敗者
當時大西北嘅樓百零萬有交易,買唔買自行決定,冇買到嘅,可能就會好葡萄人哋囉

可能有啲人要比好多家用,儲一年就真係未必夠,儲357年買到啦掛

買樓,係運用自己嘅借貸能力去投資,同你投資其他股票冇衝突,可以同時進行,但係個槓桿效應就非常之大
咪上咁多連燈
你視野窄到,冇樓就失敗
BTW,我第一間物業就係H+0.65,仲可以按40年。不過時間好短,2年後再買就加息加辣啦,你估好似股票咁,咁易你入到場咩
你個世界都幾唔現實
90後爽條撚,係00後先爽
我偏偏是食自己既窮公屋窮撚90後
「男人愈老愈值錢」
你同個呀伯講佢會笑
00後父母都可以有BNO㗎
係呀
都係09年結婚
一層樓買完
見到仲跌同一年買多層
之後咪賣一層再開2
再賣再開2
70後毋庸置疑係最撚爽
童年青少年乜都有,打機、打波、出街同而家唔係差好遠,幾撚開心
成年出嚟做嘢又食正個經濟起飛,2000-2010期間就係當打30歲,輕輕買到層樓已經搞掂,叻啲嘅直情買10層8層發左達

成個人生全部嘢都係爽皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞