90後 00後最爽 80後最撚慘

184 回覆
106 Like 1149 Dislike
80後樓主想屌00 後囡囡 ???

00後囡: 阿叔行撚開啦 死老野
果堆賭股都講得出

不如你講六合彩
岩呀 係香港根本愈早出世愈著數
80年代 讀唔成書 但廢工識諗d
都勉強首期到上車 食正樓價上昇期
根本上左車就躺平都賺

90後 最早都11年 21歲出身
做幾年野 16年反國教 19年反修例
上車已經係半高位 入市就即時下行
還幾年息就已經隨時負資產
好少少的係果班做左幾年野 儲左些少錢
可以轉陣移民 英國加拿大重新開始 最少負擔
但論錢wise 根本就唔夠80年初果堆
食正風生水起年代

根本就有錢有家底就人生easy mode
但無錢無家底 愈早出世愈易白手起家
呢d廢老/上一個generation覺得後生易
只係廢老把握唔到佢年代的機會
但又唔讀書/上唔到位 係度發up瘋
向前看 完
聽返70 尾80 頭表姐講 細個真係要幫手穿膠花,要幫手湊細路妹
00後性開放 又大波

下?
大撚把錢

睇住啲00 後比我吊
真,18 歲出黎做野就SARS
過多幾年又金融海嘯

果陣啲樓係平呀,
經濟差 …人工得幾千蚊 買條撚咩
應該係80尾90頭果班
即係由細開始經歷咗互聯網爆發嘅一代
每學一樣嘢都極快變成obsolete

已經無任何優勢,早年順風上位嘅老屎忽食撚住你
成個時勢又好似好平靜咁,仲係大中華膠年代,無咩危機意識。但又唔似上一代可以好快搵夠錢
大咗最多就係中產,上面老屎忽未死哂,你做到隻狗咁都無佢哋搵咁多。佢地上岸時啲蘇周屎就留俾你同大劣人爭飯食
下面90尾00後拎住iphone大,醒又醒過你
到醒覺自己on99跟唔上時代時都已經學唔返新嘢
而家應該變左中上層,又嚟一波ai,真係企得住捱到退休都偷笑
跟上一代孭左層樓要養妻活兒想躺平都太遲

唔係鬥慘,00後一樣係面對另一樣難題。不過世代變左,可以衝出香港嘅機會其實多咗
80尾90頭呢代係唔湯唔水type 走乜撚 唔夠錢又要夾硬移民咪最多呢啲
80尾開始GG
仲跟緊前人果套但時代已變 樓奴get
13年畢業果班都
呢段時間出嚟做嘢真係hardmode
大家未意識到世界真係變左,用老屎忽果套標準屌你後生仔唔捱得,又未嚴重到大家會反抗,好多都硬食諗住係咪捱過就會好
然後只係環境只係一直差落去
有冇發覺2003年打後, 冇一年係經濟好
永遠都係差差差, 人工加少少
但D 樓升多多
最好就真係上一代, i mean 宜家65+ o個D, 20零歲就派到公屋
住足40年, 慳埋D 錢就俾D 細路做首期
好命既2010或之前買左樓, 宜家已經可以un un 腳
仲有通脹
食正自由行條水,比大陸人買貴晒
屌佢老母
00後好食好住 個個都好大波
80後有得爽玩大陸妹唔撚講既
屌你老母
最慘70後 、要養你地垃圾
又真係喎

利申:80 後
大環境各自有各自面對嘅問題 一句講哂睇你好唔好彩你好彩識投胎係有錢人屋企出世乜撚都易
80後=啱啱開始玩嘅大富翁
00後=玩咗三個鐘嘅大富翁
屌你老母

你想生性病比母感安慰?
咪鳩玩,80後讀hd仲難過依家入大學,一個唔好彩讀it仲遇正科網爆破,之後就沙士,再後少少就雷曼,如果你當時係好彩既可能會有機會買左層樓,但係隨時會係負資產

早幾年90/00拎一千幾百買bitcoin都財自左啦,洗撚講到得80後既機會咩
科網爆破你唔講,雷曼你唔講,你用返十幾年前既所有藍籌股黎講,你平均買都蝕撚死你

big 4你估乜人都入到,你不如話依家醫生畢業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞