90後 00後最爽 80後最撚慘

184 回覆
106 Like 1149 Dislike
90後 00後
普遍屋企都有家底

買樓都係屋企人比錢
返工都係尻hea

00後性開放 又大波
90後都重話溝到00後
80後又無份

相比80後就最慘

果時無咁多人有錢
全部要自己供樓搏老命搵錢

又無女
起碼有本BNO?
無錢有撚用
90後起碼都食到科技條水
連登鬥慘大會開始
90後既父母好多都6 70後食正經濟起飛
好多都有幾層樓
大把on父母冇讀書,乜都唔知,冇幫手申請
總之就係時代既錯
我三十幾歲人樓都買唔起
窮人生仔正仆徍亍
我身邊咪一堆公屋仔
好在大家肯讀上去
依家全部都上哂樓,移民既移民

你如果係80後,都少至33歲
仲係連登賴呢樣拉果樣
成篇文只得出一個結論 樓主係一個無錢無女嘅80後
邊忽慘 80後可以話食正00時期大把機會,仲食正低息環境

買樓 有公屋,8萬5,03年後私樓都係百幾萬, 仲可以買深圳樓

投資 你香港 港膠所上市,領匯,騰仔

你乜都唔做 買層樓咁撚低息 升值都在返度

早幾年都有Bitcoin, Tsla 其實個個年代總有機會可以令你財富增值 你把唔把握到姐…
你咁嘅mindset幾多後都係咁睇嘢
希望你明我講咩
85後話你知
2003年只係中6
2007年畢業就金融海嘯
2010年買條撚毛就有
然後居屋停售
四十歲先係男人真正開始

女人就已經老左無人要
四十歲先係男人開始

男人愈老愈值錢
堆賭股都講得出

你唔好講買六合彩買馬
好似廢青
80-85分享少少

其實嗰位師兄講得非常正確,當其時只要你肯買,真係賺到豬頭咁 (買居屋都賺到飛起)

樓、388、823、700

80-85 都唔少人將層樓一開三、一開四 …當其時借錢好易,首期可以好低

當你做Big Four三四年,人工已經可以一個人買兩層樓,而家係要兩個人一齊做嘢買一層樓

80後好容易就可以將1,000,000變4,000,000

60,70後更加癲,只要你買咗一啲港島物業, 10,000,000變40,000,000易如反掌
機會係要自己把握,流失晒啲黃金機會,前面錯過咗就算啦!最緊要餘生要識諗啲,整天抱怨無暇享樂無意思。80後好多都有家庭,無咪一個人無問題㗎!一個人樂得自在,唔一定跟住大環境去撞板咁辛苦,人人都唔同。
80後邊有黃金機會
對,85後左右係一個critical point
80左右,2007 2010啱啱就草到啲錢
或者啱啱結婚買樓
然後層樓就賺了
但我識啲80後都有車有樓做高層做腦細
反而我一無是處
廢就唔好賴啦
我都80後+廢 人貴自知
無專長 無膽博 無背景 無運 就自然乜都無

前幾年夠大把股/虛擬貨幣升到坐火箭咁
你無得話自己生不逢時啦?
仲要畢業一係撞沙士一係金融海嘯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞