90後 00後最爽 80後最撚慘

184 回覆
106 Like 1149 Dislike
85年計80後定90後
80後都可以食00後
講慘應該係九三
歷代會考
Retake 要中五過2年先有得考
不過隨着學店盛行,就算DSE炒咗,都會係人人有書讀
90後的確爽皮
輸既係上代得中五學歷冇hd degree既人
反之90 00後一身學債,冇家底,要有閑錢都唔容易
而家個個大學畢業,但係唔見得每一份工都要大學學歷,有好多讀完大學都係做份牛工

一句無論80 90 00後,
你睇我好我睇你好啦

香港根本冇好過
80後畢業去考警察,幾百人去爭幾個位
00後畢業去考,無競爭,舒服去做,又有宿舍
80後當年去考會考,一年十幾萬人
大把90後00後都係拎1x萬去加拿大架啦
80後要睇時期, 正確黎講83/84前係易玩
85打後就算比你撞正啲樓市股市跌位, 根本連書都未讀完有鬼錢入市咩, 仲要經濟唔好連搵工都難
係人數少左競爭少左 80後到96年學生人數每年都有差唔多9萬幾人
2010年CE(95/96年生)最後都9萬考生, 屌宜家DSE 00後得返4萬幾人
JUPAS 派DEGREE 都無少過都仲係15K 咁上下數, 咁你經公開試入U 個機會點都大左.
你都識講學店盛行, 加上競爭少左, 連大學學歷都無, 咁叫間公司憑咩請你? 你白紙一張又無人REFER, HR 唔睇成績, 睇咩?
唔需要大學學歷既工係咩工先? CAREER PATH 係點先? 難度個D 就唔係牛工? 一技之長個D 接JOB 都係多勞多得架啦, 一樣都有機會比客屌
而家年青人有手有腳就有工做,去做紀律部隊都有兩萬六起薪
分水嶺都係90中
90尾00後根本想像唔到80到90中面對幾大競爭
10萬人CE, 死剩3萬零AL 先再派萬幾個UGC DEGREE
你唔用下腦努力D 讀書考2個試根本無可能入到U
宜家00 後 4萬幾人 直接 DSE 派萬幾個位, 唔計學店都易入好多, 仲未計屋企支援出國讀書. 80後個班當時你想出去讀都無錢
不如簡單啲
你嗰個年代嘅fg幾錢人工 物價如何
90 00後fg又幾錢人工 物價如何
00後勁易入u
D女又易俾人屌
父母又有錢
真 出遲10年世隨時醫都有得讀
唔好講大學生
個陣考狗
中學會考五科考獲E級或以上成績 16K人工
宜家
唔一定DSE五科考獲第2級 26K 人工
OK ?
依樣就80後好啲ge
但如果計埋父母家底,00贏
大學生搶住考狗,仲要大把人爭
70後先最慘其實
80後買樓坐正晒個升幅
而家班90後變晒負資產
如果成人台開依個post應該掉轉
70後考狗仲有長奉喎
真,80中尾乜都冇份
表哥表姐就賺到笑
認真答,80頭同80尾已經唔同
80 後係廢老
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞